Gratinované tymiánové brambory s podmáslím, smetanou a sýrem

90
- reklama -

Suroviny

4 velké brambory
1 cibule
150 ml podmáslí
100 ml smetany ke šlehání
strouhaný sýr – může být i uzený
2-3 snítky čerstvého tymiánu
grilovací koření
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Brambory oloupeme, nakrájíme na cca 3 mm plátky a osolíme. Smetanu smícháme s podmáslím, lístky tymiánu a kořením.

  2. Polovinu ochucené smetany nalijeme do mísy a brambory v ní vymáčíme. Začneme skládat jako já nebo vrstvíme na sebe. Vrstvu brambor, cibule a brambor.

  3. Do zbytku smetany vmícháme sýr a brambory zalijeme. Přikryjeme a pečeme asi 30 minut, poté odkryté dopečeme na pěknou barvu. Hotové posypeme lístky tymiánu.

Poznámka od kuchařky

Jestliže budete brambory skládat jako já, cibuli zapíchejte mezi a lijte zbytek smetany nadvakrát. Měla jsem brambory natěsno a trochu mi té smetany začalo přetékat. Ty vrstvené jsou na přípravu jednodušší.