Suroviny
- brambory
- mrkev
- mladá cuketa
- kysaná smetana
- trochu mléka
- kousek másla
- pepř
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Syrové brambory oloupeme, mrkev očistíme, cuketu, pokud je opravdu juniorka, pouze omyjeme. Brambor by mělo být o trochu více než zeleniny.
-
Vše nakrájíme nebo nastrouháme na jemné plátky.
-
Osolíme, opepříme a promícháme s kysanou smetanou (1 balení vyjde na cca 4 porce). Suroviny by měly být smetanou trochu obalené, pokud nestačí smetana, můžeme přidat trochu mléka.
-
Navrstvíme do pekáčku, vymazaného máslem, navrch poklademe kousky másla.
-
Pečeme v troubě, až brambory i zelenina změknou (projede jimi vidlička) a povrch trochu zezlátne. Ve svátek skvělá příloha třeba k pečenému lososu, ve všední den i samostatné jídlo k večeři.
Poznámka od kuchařky
Upraveno podle Frekvence 1, kde byly tyto zapečené brambory přílohou k Belgickému špízu z kuřecího masa a sušených švestiček se slaninou. https://www.toprecepty.cz/recept/29074-belgicky-sp…