
Suroviny
8 porcí
- Těsto:
- 5 vajíček (žloutek a bílek zvlášť)
- 220 g cukru krystal
- 90 g Granka
- 180 g polohrubé mouky
- 2 lžíce umletých vlašských ořechů (nemusí být)
- 220 ml slunečnicového oleje
- 1 prášek do pečiva
- špetka soli do sněhu
- Dokončení:
- 200-250 g rybízového nebo višňového džemu
- půlky ořechů na ozdobu
- 200 ml uvařené silné zrnkové kávy s cukrem
- rum na pokapání těsta (několik lžic)
- Čokoládová poleva:
- 250 ml smetany – 33%
- 100 g čokolády na vaření
- 1 lžíce kakaa (nemusí být)
Postup přípravy receptu
-
Ušleháme tuhý sníh se 4 lžícemi cukru z naváženého množství a špetkou soli.
Nejdříve bílky trošku rozšleháme, pak přidáme dvě lžíce cukru a když sníh nabude, přidáme zbylé dvě lžíce cukru a vyšleháme do tuha. -
Se zbylým cukrem vyšleháme žloutky, přidáme olej po lžících, přimícháme Granko, mouku s ořechy a práškem do pečiva. Přimícháme sníh z bílků.
Vylijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech 30 x 40 cm.
Pečeme na 170°C asi 35 minut. Až se začne kraj koláče oddělovat od plechu, je upečený. Necháme vychladit. -
Káva: Do rendlíku dáme 200 ml studené vody, přidáme 4 vrchovatě naplněné KL mleté kávy a 4 lžičky cukru. Postavíme na plamen a necháme vařit. Až se začnou ukazovat bublinky, že káva začíná vřít, rychle sejmeme z plamene, promícháme a dáme znovu jemně svařit. Necháme vychladit a scedíme přes jemné síto. Káva by měla být jemně sladká a silná. Sladíme dle své chuti. Pokud máme rádi silnější kávovou příchuť, dáme svařit i 6 lžiček mleté kávy.
-
Poleva: Do rendlíku dáme smetanu, ohřejeme, přidáme nalámanou čokoládu a za stálého míchání rozpustíme. Můžeme přidat lžíci kakaa, když je čokoláda moc sladká, ale nemusí být.
-
Koláč rozřežeme na dvě poloviny. Půlku koláče popícháme špejlí, polijeme půlkou uvařené kávy, velmi vydatně pokapeme rumem, natřeme nahřátý džem, necháme chladit. Pak na studenou půlku s džemem natřeme polovinu připravené polevy.
Druhou polovinu koláče položíme na už natřenou půlku spodkem nahoru, popícháme špejlí, taky polijeme kávou a rumem. Pokud se těsto trošku potrhá, tak opačnou stranou lžíce trhliny přitlačíme a ono se srovná. Polijeme polevou, naskládáme půlky ořechů a chladíme. Necháme uležet minimálně 8 hodin, nejlépe do druhého dne.
Zdobit můžeme šlehačkovými kopečky s malinami a ořechy.
Poznámka od kuchařky
Moučník je velmi šťavnatý a trochu chutí připomíná Opilého Izidora ! Pokud jsou žloutky s cukrem hodně husté, přidáme při šlehání 4 PL vlažné vody. Místo mouky lze použít mleté ořechy 200 g,
Moučník potřebuje 1 den odležet v lednici, aby se vše propojilo a uleželo.









