Grahamky

99
- reklama -

Suroviny

Na omládek:
100 g příjemně vlažné vody
lžička sladěnky nebo sladovitu
130 g hladké mouky
17 g droždí
Dále:
170 g vody
30 g oleje
2 rovné lžičky soli
360 g pšeničné celozrnné mouky jemné
10 g (vrchovatá lžíce) pšeničných otrub

Postup přípravy receptu

  1. Všechny suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat (nebo je ručně umícháme v misce) a pak, zakryté necháme 45 minut kynout.

  2. Přidáme zbytek všech surovin a opět bez předehřevu umícháme v pekárně těsto, které necháme dobře nakynout. Trvá to asi 90 minut, během té doby je těsto dobré jednou nebo dvakrát promísit.

  3. Vykynuté těsto vytáhneme, lehce propracujeme, rozdělíme na díly a umotáme pečivo – bagety, večky nebo i rohlíky, těsto je nelepivé a velice tvárné.

  4. To dáme nakynout na plech s pečicím papírem nebo fólií, pak potřeme vodou a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220-230°C/15-25 min podle velikosti jednotlivých kusů).

Poznámka od kuchařky

Velice dobře nakynuté těsto, upečené pečivo je lehké, nadýchané, s křupavou kůrkou, dobré i na druhý den.

Původní recept http://www.pekarnomanie.cz