
Suroviny
- Na omládek:
- 100 g příjemně vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 130 g hladké mouky
- 17 g droždí
- Dále:
- 170 g vody
- 30 g oleje
- 2 rovné lžičky soli
- 360 g pšeničné celozrnné mouky jemné
- 10 g (vrchovatá lžíce) pšeničných otrub
Postup přípravy receptu
-
Všechny suroviny na omládek necháme pekárnou bez předehřevu jen umíchat (nebo je ručně umícháme v misce) a pak, zakryté necháme 45 minut kynout.
-
Přidáme zbytek všech surovin a opět bez předehřevu umícháme v pekárně těsto, které necháme dobře nakynout. Trvá to asi 90 minut, během té doby je těsto dobré jednou nebo dvakrát promísit.
-
Vykynuté těsto vytáhneme, lehce propracujeme, rozdělíme na díly a umotáme pečivo – bagety, večky nebo i rohlíky, těsto je nelepivé a velice tvárné.
-
To dáme nakynout na plech s pečicím papírem nebo fólií, pak potřeme vodou a upečeme v dobře vyhřáté troubě (220-230°C/15-25 min podle velikosti jednotlivých kusů).
Poznámka od kuchařky
Velice dobře nakynuté těsto, upečené pečivo je lehké, nadýchané, s křupavou kůrkou, dobré i na druhý den.
Původní recept http://www.pekarnomanie.cz