Suroviny
6ks
- 100 g celozrnné pšeničné mouky
- 100 g grahamové mouky
- 100 g chlebové pšeničné mouky
- 170 ml vody
- 20 g oleje
- 20 g droždí
- 1 lžíce cukru
- 1 lžíce soli
- 1 vejce
- sezam
Postup přípravy receptu
-
Mouky smícháme se solí. Droždí rozdrolíme do poloviny vlažné vody s cukrem.
-
Ke zbytku vlažné vody přilijeme olej.
-
Vajíčko rozkvrdláme, polovinu přilijeme do vody s olejem a druhou polovinu si necháme stranou na potření bulek.
-
Mouku i tekuté složky smícháme dohromady, těsto důkladně propracujeme.
-
Těsto se bude lepit, ale nepřidávejte mouku, jinak budou houstičky tuhé.
-
Dáme kynout přikryté utěrkou na teplé místo cca 60min (dokud těsto nezdvojnásobí objem).
-
Pak vyklopíme na pomoučený vál, prohněteme a rozdělíme na 6 kusů. Tvoříme bulky a přemístíme na pečicí papír. Bulkám necháme mezi sebou rozestupy alespoň 4-6 cm.
-
Na plechu je ještě nechte nakynout 20 – 30min.
-
Troubu předehřejeme na 200° C. Bulky potřeme vajíčkem, posypeme sezamem. Pečeme přibližně 13min.
-
Ihned po vyjmutí z trouby bulky přikryjeme utěrkou, potřebují se lehce zapařit.
-
Pod utěrkou by měly zůstat až do zchladnutí, potom je můžeme ihned rozříznout nebo dát do igelitového pytlíku a nejpozději následující den použít.
-
Náplň už záleží jen na vás. Inspirovat se můžete např. mými oblíbenými drůbežími hamburgery.