Goji koktejl zdraví

34
- reklama -

Suroviny
2 porce

60 g sušené kustovnice (goji)
400 ml kozí syrovátky

Postup přípravy receptu

  1. Pokud není syrovátka úplně čistá, přeceďte ji přes jemné sítko.


    Zobrazit celý recept

  2. Vsypte do ní všechny plody goji, uzavřete (nebo přikryjte potravinovou fólií) a uložte do lednice alespoň na 2 a ½ hodiny nabobtnat – záleží na míře vysušenosti kustovnice.

  3. Až jsou plody goji úplně měkké, pořádně je promixujte ponorným mixérem.

  4. Nechcete-li mít v nápoji zrníčka, proceďte jej ještě přes velmi jemné síto.

  5. Nápoj je chutný sám o sobě, přesto lze vylepšit čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávou. Podávejte chlazené.

Poznámka od kuchařky

Tipy a triky, stejně jako podrobný fotopostup najdete na: http://www.foodstyle.cz/products/goji-koktejl-zdra…

KUSTOVNICE ČÍNSKÁ neboli goji se díky svým úžasným vlastnostem řadí mezi superpotraviny užívané ke zpomalení procesu stárnutí. Obsahuje padesátkrát více vitamínu C než pomeranč, více beta-karotenu než mrkev (díky čemuž je jeho nejbohatším nositelem) a k tomu ještě 18 druhů aminokyselin, 21 stopových prvků (zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen, fosfor). Dále obsahuje vitamíny B1, B2, B6 a E.

Tímto vším jsou z nutričního hlediska plody goji nejhodnotnějším ovocem vůbec.

Není proto divu, že je kustovnice neuvěřitelně léčivá, což už dávno ví a bohatě využívají čínští lékaři a léčitelé.

Obsahuje látky, které působí antibakteriálně, snižují riziko rakoviny, léčí kašel, podporují zdravou funkci jater a ledvin, pomáhají při cukrovce a bolestech kloubů. Navíc stimulují tvorbu bílých a červených krvinek a dokonce mají i pozitivní vliv na mužskou potenci.

Goji byste měli pravidelně baštit pokud trpíte vysokým krevním tlakem, závratěmi, astmatem, vysokým cholesterolem nebo silnou únavou.

SYROVÁTKA vzniká při výrobě mléčných produktů tak, že se vysráží hlavní mléčná bílkovina kasein, což pozorujeme zejména u tvorby sýrů a tvarohů.

Má jemně žlutozelenou barvu a vyniká zejména vysokým obsahem bílkovin i mléčného cukru (laktózy). Obsahuje vitamíny B1, B2, B6 B12, C i E. Dále v ní najdeme hořčík, fosfor, vápník, draslík, sodík, zinek a další významné nutriční hodnoty.

Mezi léčivé účinky syrovátky patří: Podpora laktace kojících žen, úprava trávení, detoxikace organizmu, posílení imunitního systému i léčba kožních potíží.