Suroviny
- Kynuté těsto:
- 300 g mouky
- 1/2 šálku mléka
- 50 g másla
- 1 vejce
- 15 g droždí nebo 1 sáček sušeného droždí
- sůl
- Náplň:
- 500 g sušených hrušek
- 100 g cukru
- 250 g sušených vypeckovaných švestek
- 100 g fíků
- 100 g rozinek
- 100 g ořechů
- 50 g citronátu
- 50 g oranžátu
- 1/2 čajové lžičky skořice
- špetka mletého hřebíčku
- 1 sklenička Williamsbirne (hruškový destilát) nebo Kirchwasser (třešňový destilát)
Postup přípravy receptu
-
Hrušky, švestky a fíky namočíme, přidáme cukr a vaříme v menším množství vody doměkka. Necháme okapat na cedníku a zachycenou tekutinu dáme stranou.
-
Plody pomeleme mlýnkem na maso nebo rozmixujeme tyčovým mixérem a promícháme s ostatními přísadami – tak získáme pevnou, ale ne příliš suchou hmotu. V případě potřeby do ní můžeme přidat trochu vykapané šťávy.
-
Z ostatních přísad připravíme kynuté těsto, necháme vykynout a rozválíme ho do tenkého obdélníku a potřeme zbylou šťávou.
-
Z náplně vytvarujeme bochník, který posadíme na těsto a ze všech stran pečlivě zabalíme a posadíme okrajem těsta na vymaštěný plech.
-
Nakonec potřeme žloutkem a vidličkou vypícháme pravidelné vzory, které plní nejen funkci ozdoby, ale i místa, kudy odchází vzduch.
-
Pečeme při mírné teplotě asi 1 hodinu.