
Suroviny
- Těsto:
- 4 vejce
- 75 g moučkového cukru
- 90 g polohrubé mouky
- 25 g Gustin Dr. Oetker
- Vanilkový krém:
- 1 pudink s vanilkovou příchutí Dr.Oetker
- 1/4 l mléka
- 1 žloutek
- 70 g cukru
- 1 vanilkový cukr Dr.Oetker
- 250 ml smetany na šlehání
- 1/2 balení želatiny čiré Dr.Oetker
- 50 ml vody
- Jahodová náplň:
- 400 g jahod
- 1 balení želatiny čiré Dr.Oetker
- 150 ml vody
- trochu citrónové šťávy
- 50 g cukru
- Na posypání:
- moučkový cukr
Postup přípravy receptu
-
Vejce ušleháme pomocí elektrického šlehače na nejvyšším stupni do pěny. Pak vmícháme cukr. Vejce s cukrem šleháme cca 2 minuty.
-
Přidáme prosátou mouku s Gustinem a lehce obojí nadvakrát vmícháme elektrickým šlehačem na nejnižším stupni k vaječné hmotě. Těsto vylijeme na plech (cca 28×36 cm) vyložený pečícím papírem a dáme péct: elektrická trouba cca 180°C (předehřát), plynová trouba na stupeň 3 (předehřát). Doba pečení: cca 15-20 minut.
-
Pudinkový prášek rozmícháme ve troše studeného mléka a přidáme žloutek. Do zbylého mléka dáme cukr, vanilínový cukr a přivedeme k varu. Pak vmícháme rozpuštěný pudinkový prášek se žloutkem a povaříme.
-
Pudink necháme za občasného míchání vychladnout. Želatinu namočíme ve 100 ml vody. Šlehačku ušleháme do tuha a vmícháme ji do vychladlého pudingu.
-
Nabobtnalou želatinu zahřejeme dle návodu (nesmí se vařit), necháme chvíli zchladnout a pak důkladně vmícháme do pudingového krému. Necháme odstát, dokud směs nezačne tuhnout.
-
Jahody umyjeme, očistíme a rozmixujeme na kaši. Jahodovou kaši smícháme s cukrem a citrónovou šťávou. Želatinu necháme nabobtnat ve vodě a poté ji zahřejeme (nesmí se vařit). Pak do jahodové hmoty vmícháme rozpuštěnou želatinu. Necháme v lednici trochu ztuhnout – občas promícháme, aby dole nezůstala řídká směs zatímco nahoře by již ztuhla.
-
Z upečeného korpusu stáhneme pečící papír a necháme vychladnout. Korpus dvakrát podélně rozřízneme na 3 pruhy. Jeden plát dáme na tác a rozetřeme na něj 1/2 vanilkového krému. Z papíru na pečení ustřihneme pruh široký 10 cm a obalíme jím dokola plát korpusu s vanilkovým krémem (pomůžeme si kancelářskými sponkami) – vytvoříme si tím jakousi formu, aby řezy držely tvar.
-
Na takto připravený pruh korpusu s vanilkovou náplní pak rovnoměrně natřeme 1/2 lehce ztuhlé jahodové náplně. Na jahodovou směs dáme druhý pruh korpusu a lehce přitlačíme. Náplně opakujeme (vanilkovou a jahodovou).
-
Nahoru pak dáme poslední pruh korpusu a opět lehce přitlačíme. Necháme v lednici ztuhnout nejlépe přes noc, minimálně 4 hodiny.
-
Po ztuhnutí odstraníme papírový okraj. Poprášíme moučkovým cukrem. Servírujeme nakrájené na silnější plátky.
Poznámka od kuchařky
Opět inspirace od DrOetkra.
Recept je dost náročný, ale moc dobrý.
Je lepší dělat v chlebíčkové formě kvůli udržení tvaru.