Generační dobrá zelnice

197
- reklama -

Suroviny

1 malá hlávka bílého zelí nebo 1/2 větší
4 větší brambory
3 vejce
2 lžíce cukru
1 lžíce octa
1/2 kostky hovězího masoxu
1 kostka slepičího masoxu
1 sladká smetana
1 kysaná smetana
1 rovná lžíce drceného kmínu
1 vrchovatá lžíce hladké mouky
3 l vody
sůl
petrželka -nemusí být

Postup přípravy receptu

  1. Nakrouhané zelí a celé oloupané brambory dáme vařit, přidáme cukr, ocet, sůl- musí vzniknout vyvážená chuť, nebo si ji ochutit, jak má kdo rád.

  2. Vaříme, dokud není zelí a brambory měkké, pak vezmeme šťouchadlo a brambory jím rozmačkáme.

  3. Vlijeme obě smetany, jen do sladké předem zamícháme mouku.

  4. Povaříme a mícháme do zhoustnutí, vypneme sporák, kde máme připravená rozmíchaná vejce a ty pomalu vléváme do polévky, zamícháme a jdeme nalévat!

  5. Kdo chce, může dát petrželku.

Poznámka od kuchařky

Polévka je náš recept, předávaný od několika generací (proto ten název), kdy zdaleka nebyly masoxy. Prababička prý dávala maggi a listy libečku. Když byl hovězí vývar, použila ho do této zelňačky, než aby dělala hovězí polévku, tak jí všichni měli rádi a mnohdy jí měli s chlebem jako hlavní jídlo. My jsme ji dovedli „masoxovými“ vymoženostmi k dokonalosti, ale chuť této zelňačky nám všem zůstala, děláme ji na litry a předáváme dalším generacím.