
Suroviny
- 1 malá hlávka bílého zelí nebo 1/2 větší
- 4 větší brambory
- 3 vejce
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce octa
- 1/2 kostky hovězího masoxu
- 1 kostka slepičího masoxu
- 1 sladká smetana
- 1 kysaná smetana
- 1 rovná lžíce drceného kmínu
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 3 l vody
- sůl
- petrželka -nemusí být
Postup přípravy receptu
-
Nakrouhané zelí a celé oloupané brambory dáme vařit, přidáme cukr, ocet, sůl- musí vzniknout vyvážená chuť, nebo si ji ochutit, jak má kdo rád.
-
Vaříme, dokud není zelí a brambory měkké, pak vezmeme šťouchadlo a brambory jím rozmačkáme.
-
Vlijeme obě smetany, jen do sladké předem zamícháme mouku.
-
Povaříme a mícháme do zhoustnutí, vypneme sporák, kde máme připravená rozmíchaná vejce a ty pomalu vléváme do polévky, zamícháme a jdeme nalévat!
-
Kdo chce, může dát petrželku.
Poznámka od kuchařky
Polévka je náš recept, předávaný od několika generací (proto ten název), kdy zdaleka nebyly masoxy. Prababička prý dávala maggi a listy libečku. Když byl hovězí vývar, použila ho do této zelňačky, než aby dělala hovězí polévku, tak jí všichni měli rádi a mnohdy jí měli s chlebem jako hlavní jídlo. My jsme ji dovedli „masoxovými“ vymoženostmi k dokonalosti, ale chuť této zelňačky nám všem zůstala, děláme ji na litry a předáváme dalším generacím.