
Suroviny
2 porce
- 60 dkg brambor
- 5 dkg uzené slaniny
- 1 vejce
- 3 dkg sádla
- 5 dkg hrubé mouky
- 1 cibule
- pepř
- sůl
- lžička majoránky
- 2 stroužky česneku
- 10 dkg hladké mouky na obalení knedlíků
Postup přípravy receptu
-
20 dkg brambor uvaříme ve slupce den před přípravou knedlíků.
-
Zbytek brambor oloupáme a nastrouháme, vymačkáme(nejlépe přes plátno, abychom odstranili co nejvíce škrobu a aby vznikla tužší hmota). Škrob nevyléváme, můžeme ho použít na zahuštění uvařeného zelí.
-
Oloupáme brambory ve slupce a umeleme na masovém strojku.
-
Přidáme k nastrouhaným a vymačkaným syrovým bramborám.
-
Osmahneme na nudličky nakrájenou slaninu a výpek slijeme zvlášť.
-
Bramborovou směs mírně osolíme, opepříme, přidáme majoránku, utřený česnek a nudličky slaniny. Promícháme a tvarujeme větší kuličky (o průměru asi 6 cm), které obalíme v hladké mouce.
-
Vaříme asi 15 minut ve větším množství osolené vody.
-
Uvařené knedlíky vyjmeme, vložíme do mísy a promícháme s výpekem ze slaniny.
-
Gemelské kuličky polijeme na talíři cibulkou osmaženou na vepřovém sádle a podáváme je s uvařeným kyselým zelím.
Poznámka od kuchařky
Toto jídlo jsem připravovala jako samostatný pokrm pro sebe, jak je v receptu, jen se zelím, ale manželovi jsem přidala pečené vepřové maso, které zbylo ze včerejška a místo osmažené cibulky jsem na polití použila výpek z masa.
Recept mám léta ze sady pohlednic. Autora neznám.