Gemerské koule II.

80
- reklama -

Suroviny
2 porce

60 dkg brambor
5 dkg uzené slaniny
1 vejce
3 dkg sádla
5 dkg hrubé mouky
1 cibule
pepř
sůl
lžička majoránky
2 stroužky česneku
10 dkg hladké mouky na obalení knedlíků

Postup přípravy receptu

  1. 20 dkg brambor uvaříme ve slupce den před přípravou knedlíků.

  2. Zbytek brambor oloupáme a nastrouháme, vymačkáme(nejlépe přes plátno, abychom odstranili co nejvíce škrobu a aby vznikla tužší hmota). Škrob nevyléváme, můžeme ho použít na zahuštění uvařeného zelí.

  3. Oloupáme brambory ve slupce a umeleme na masovém strojku.

  4. Přidáme k nastrouhaným a vymačkaným syrovým bramborám.

  5. Osmahneme na nudličky nakrájenou slaninu a výpek slijeme zvlášť.

  6. Bramborovou směs mírně osolíme, opepříme, přidáme majoránku, utřený česnek a nudličky slaniny. Promícháme a tvarujeme větší kuličky (o průměru asi 6 cm), které obalíme v hladké mouce.

  7. Vaříme asi 15 minut ve větším množství osolené vody.

  8. Uvařené knedlíky vyjmeme, vložíme do mísy a promícháme s výpekem ze slaniny.

  9. Gemelské kuličky polijeme na talíři cibulkou osmaženou na vepřovém sádle a podáváme je s uvařeným kyselým zelím.

Poznámka od kuchařky

Toto jídlo jsem připravovala jako samostatný pokrm pro sebe, jak je v receptu, jen se zelím, ale manželovi jsem přidala pečené vepřové maso, které zbylo ze včerejška a místo osmažené cibulky jsem na polití použila výpek z masa.

Recept mám léta ze sady pohlednic. Autora neznám.