
Suroviny
asi 6 ks
- 120 g pohanka
- 1 vejce
- 200-250 ml vody
- 1/2 lžičky soli
- 2 lžíce rozpuštěného sádla nebo másla (lepší je slané)
Postup přípravy receptu
-
Vyšleháme mouku s vejcem.
-
Poté pomalu přiléváme vodu.
-
V případě vody se řídíme spíše podle rozumu, těsto by mělo mít podobnou konzistenci jako těsto na palačinky.
-
Následně osolíme a vyšleháme.
-
Několik hodin necháme těsto uležet a nakonec přidáme rozpuštěné sádlo nebo máslo a opět vyšleháme.
-
Pánev potíráme máslem a smažíme na ní tenoučké placky, které po obrácení plníme různými přísadami (šunka, losos, sýr, zelenina, cibulka dušená v medu, syrové vejce, apod.)
-
Poté galette zabalíme – ohneme po stranách, čímž nám vznikne s otvorem uprostřed.
-
Opět dáme pod galette kousek másla a necháme na pánvi všechny ingredience zapéct.
Poznámka od kuchařky
Tento recept jsem si dovezla z Francie, kde jsem byla na návštěvě u příbuzné. Ve Francii mají na přípravu galettes a palačinek speciální přístroje, každý člen rodiny si za asistence ostatních připravuje svou vlastní galettes a je u toho vždy velká legrace.