Galettes – slané bretaňské palačinky

127
- reklama -

Suroviny
asi 6 ks

120 g pohanka
1 vejce
200-250 ml vody
1/2 lžičky soli
2 lžíce rozpuštěného sádla nebo másla (lepší je slané)

Postup přípravy receptu

  1. Vyšleháme mouku s vejcem.

  2. Poté pomalu přiléváme vodu.

  3. V případě vody se řídíme spíše podle rozumu, těsto by mělo mít podobnou konzistenci jako těsto na palačinky.

  4. Následně osolíme a vyšleháme.

  5. Několik hodin necháme těsto uležet a nakonec přidáme rozpuštěné sádlo nebo máslo a opět vyšleháme.

  6. Pánev potíráme máslem a smažíme na ní tenoučké placky, které po obrácení plníme různými přísadami (šunka, losos, sýr, zelenina, cibulka dušená v medu, syrové vejce, apod.)

  7. Poté galette zabalíme – ohneme po stranách, čímž nám vznikne s otvorem uprostřed.

  8. Opět dáme pod galette kousek másla a necháme na pánvi všechny ingredience zapéct.

Poznámka od kuchařky

Tento recept jsem si dovezla z Francie, kde jsem byla na návštěvě u příbuzné. Ve Francii mají na přípravu galettes a palačinek speciální přístroje, každý člen rodiny si za asistence ostatních připravuje svou vlastní galettes a je u toho vždy velká legrace.