
Suroviny
- 1 lžíce olivového oleje
- 4 rozmačkané stroužky česneku
- cca 200 g hub shiitake nakrájených na tenčí proužky (výborné seženete např. v Hale 22 v Holešovické tržnici)
- 500 g tofu natural
- 1 lžíce dobré sojové omáčky
- 1 lžička dijonské hořčice
- čerstvý černý mletý pepř
- 1/4 hrnku lahůdkového droždí (nejedná se o kvasnice!)
- 1/2 hrnku nasekaného čerstvého kopru (klidně ještě trochu více)
- větší špetka soli
Postup přípravy receptu
-
Troubu předehřejte na 200°C.
-
Ve větší pánvi zahřejte olej a krátce na něm osmahněte česnek (asi půl minuty).
-
Přidejte nakrájené shiitake a smažte na mírném plameni dalších 7 minut, občas promíchejte.
-
Mezitím vymačkejte přebytečnou vodu z tofu a rozmačkejte ho do větší mísy (nesmí tam být žádné větší hrudky). Přidejte sojovku, hořčici, pepř, lahůdkové droždí a kopr a zamíchejte.
-
Když jsou houby hotové, přidejte je k tofu směsi a opět zamíchejte. Ochutnejte a dosolte.
-
Směs přendejte do dobře vymazané formy (klasická dortová nebo menší) a dobře „udusejte“/umačkejte rukami. Vršek potřete trochou olivového oleje.
-
Pečte asi 20 minut, dokud není frittata pevná a lehce zlatohnědá na povrchu.
-
Po vyndání nechte asi 3 minuty chladnout, poté překlopte na čistý talíř a podávejte.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.veganotic.cz