
Suroviny
- 100 g vody
- 100 g mléka
- 40 g másla
- 30 g cukru
- vanilkový cukr
- 2 vejce
- strouhaná citronová kůra
- 1 lžíce rumu
- 420 g hladké mouky
- 150 g rozinek
- 21 g droždí
- špetka soli
- Na obalení:
- cukr písek
Postup přípravy receptu
-
Aspoň 2 hodiny předem do vody, (mimo recept) namočíme rozinky.
Zvlášť ve vodě rozmícháme droždí, přidáme zbytek surovin a vymísíme řidší, lepkavé těsto, které necháme asi hodinu kynout. -
V menšim hrnci rozehřejeme olej tak, aby se v něm malinký kousek těsta, vhozený na zkoušku, smažil, ale zároveň ne tak moc, aby se olej nepřepaloval.
-
Na lehce omoučenou desku vykrajujeme lžící malé kousky těsta (v oleji hodně nabydou). Omoučenými prsty hromádku sebereme a vložíme do oleje. Smažíme vždy několik koblížků najednou, pokud se během smažení neotočí samy, pomůžeme jim vidličkou.
-
Není třeba těsto nějak formovat do kulata, smažením se z těch vložených patvarů vykouzlí většinou docela pravidelné kuličky.
Usmažené fritole pokládáme na papírový ubrousek, po odsátí tuku obalujeme v cukru.
Poznámka od kuchařky
Viděla jsem dokument o Benátkách v období karnevalu, kde si lidé na ulici pochutnávali na kynuté, smažené sladkosti – fritole. Zkusila jsem recept najít, doporučením pomohla kamarádka a tak jsme, aniž bychom z domu vytáhli paty, mohli ochutnat sladkou specialitu z Benátek.
Recept je, oproti původnímu, trochu upravený. Zároveň mají fritole jiný tvar než ty z dokumentu, které vypadaly jako menší donuty.









