Francouzský čokoládový dort

73
- reklama -

Suroviny
12-14 porcí

250 g máslových sušenek (Bebe, Club)
80 g másla
600 g čokolády na vaření
3 smetany ke šlehání
hrst sušených švestek
hrst vlašských ořechů

Postup přípravy receptu

  1. Sušenky nastrouháme nebo rozemeleme na prášek, spojíme s rozehřátým máslem, promícháme do hladké hmoty a rukama namačkáme na dno dortové formy.

  2. Dáme lehce zapéct do trouby (180°C , cca 10-15 minut). Sušenky by měly trochu ztmavnout.

  3. Do kastrůlku nalijeme šlehačky a pomalu přivedeme k varu. NEVAŘÍME !

  4. Do horké šlehačky rozlámeme čokolády a metličkou mícháme do rozpuštění a vytvoření hladkého a lesklého krému. Ořechy nasekáme na menší kousky a nasucho restujeme na pánvi.

  5. Sušené švestky překrájíme na půl a na čtvrt, a spolu s ořechy vmícháme do čokolády.

  6. Ještě teplé nalijeme na sušenkový základ a necháme několik hodin zchladit a ztuhnout (nejlépe přes noc).

Poznámka od kuchařky

Pokud použijeme čokolády a šlehačky poloviční množství (300 g čokolády a 1,5 šlehačky), vytvoříme stejným způsobem čokoládový koláč.