Suroviny
6 porcí
- 1 kg brambor
- 1 kg uzených žeber
- 1 cibule
- 1 červená paprika
- 1/4 pórku
- 7 vajec
- 1/2 l mléka
- sůl, pepř
- sádlo na vymazání plechu
Postup přípravy receptu
-
Dáme vařit žebra. Uvařená žebra vyjmeme a do uzeného vývaru dáme vařit vyprané brambory ve slupce. Brambory před vařením trochu popícháme vidličkou. Krásně nasají uzenou chuť. Současně dáme vařit 4 vejce
-
Žebra obereme a maso nakrájíme nadrobno. Stejně tak nakrájíme cibuli, papriku a pórek.
-
Uvařené brambory prudce ochladíme studenou vodou. Lépe se pak loupou. Stejně tak ochladíme vejce. Oloupaná vejce a brambory připravíme a zapneme troubu na 220 stupňů.
-
Pekáček vymažeme sádlem, nevysypávám strouhankou. Jen sádlo. Vezmeme větší misku a kroužek, jako když děláme bramborový salát a nakrájíme na něm brambory a vejce, přidáme maso a ostatní suroviny, osolíme, opepříme a promícháme. Ochutnáme, a jestli nemusíme dosolit, pěkně narovnáme do pekáčku a dáme na 5-10 minut malinko zapéct. Mezitím rozšleháme mléko s vejci na zalití. Přidávám maličko kurkumy, ale to mám více méně pro barvu.
-
Prohřáté brambory zalijeme mlékem s vejci, stáhneme teplotu na 150 – 160 stupňů a zapečeme dozlatova – když zapíchneme špejli, je suchá.
Poznámka od kuchařky
Vím, že je tady hodně receptů na francouzské brambory, ale snad je to trochu něco jiného.