
Suroviny
4 ks
- 500 g hladké mouky
- 2 zarovnané lžičky soli
- 1 lžička cukru
- 300 – 310 g = ml vlažné vody
- 17 g čerstvého droždí
Postup přípravy receptu
-
Prosátou mouku smícháme se solí, uděláme v ní důlek, tam přidáme lžičku cukru a část z už odměřené vlažné vody. Vodu spíš doporučuji vážit, je to přesnější, než použití odměrek, některé nejsou přesné. Je to rada od Cathleen.
-
Do důlku s vodou rozdrobíme droždí a zhruba 10 minut necháme. Pak zaděláme těsto a necháme vykynout.
-
Na zadělání těsta používám buď robot nebo domácí pekárnu. Tam se nejdříve do nádoby dává voda, na to mouka se solí a nahoru cukr a droždí. Program Těsto.
-
Po vykynutí těsto zpracujeme do bochánku, rozdělíme na 4 díly, každý díl zase zpracujeme do bochánku a vyvalíme šišky.
-
Ty dáme na šířku plechu, na kterém je teflonová fólie nebo papír na pečení. Bagety nařízneme šikmými řezy. Používám jemně vroubkovaný nůž mírně přetřený olejem.
-
Bagety přikryjeme utěrkou a necháme vykynout. Potřeme je vlažnou vodou, vložíme do předehřáté trouby a upečeme. Pečeme zhruba 22 – 25 minut při teplotě 210 – 220°C.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Pečeme 100 x jinak, velmi mírně poupraveno.
Taky jsem zkusila nechat bagety vykynout a pak teprve udělat zářezy. Tady je ale třeba větší opatrnosti, aby nám těsto nekleslo, lépe je dělát zářezy před kynutím. Taktéž jsem už bagety dávala péct i bez potření vodou. Přidávám fotky ze dvou pečení. Jednou jsem měla bagety trochu kratší a po vykynutí a upečení spíše připomínaly malé večky :-)) Taky by šly udělat 3 ks a péct na délku plechu.