![Francouzská hovězí pečeně_5ff80cecc00db.jpeg](https://recepts.cz/wp-content/uploads/2021/01/francouzska-hovezi-pecene_5ff80cecaf4e4.jpeg)
Suroviny
3 porce
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 0,75 kg hovězí roštěné (nebo hrudí – prošpikované, zformované do válce a svázané)
- 2 střední plátky slaniny (kůra odstraněna, nasekané na kostičky)
- 1/2 pórku krájeného na tenké plátky
- 2 stroužky česneku na tenké plátky
- 6 francouzských šalotek loupaných
- 2-4 mrkve drobně nakrájené
- 250 ml (1 šálek) červené víno
- 250 ml (1 šálek) hovězího vývaru
- 1 čerstvá buquet garni:
- celer
- bobkový list
- tymián
- petržel – vše svázané nití do svazečku
- 600 g menších brambor řádně vydrhnutých (nebo oškrábaných) a podélně rozkrojených
- 150 g očištěných žampionů
- Nasekané čerstvé bylinky (petrželka,pažitka, bazalka atd.)
Postup přípravy receptu
-
Předehřejte troubu na 150 ° C, horkovzdušnou na 130 ° C, plynovou na 1 – 2 stupeň a vložte do mírně nahřátého oleje ve velkém hrnci připravené a svázané hovězí maso.
-
Opékejte s obracením ze všech stran po dobu 6 minut, nebo dokud maso nezhnědne. Pak přeložte maso na talíř.
-
Zahřejte zbývající olej v pánvi na středně nízké teplo. Přidejte slaninu a opékejte za stálého míchání, po dobu 1 minuty.
-
Přidejte pórek a česnek a opékejte dál za stálého míchání, po dobu 3 minut, nebo dokud pórek nezměkne.
-
Přesypte bez tuku do pekáče, tuk ponechejte v pánvi.
-
Přidejte šalotku a mrkev na pánev a pečte za stálého míchání, po dobu 3 minut, nebo dozlatova. Přeložte na samostatnou misku a dejte stranou.
-
Vraťte slaninovou směs a hovězí maso do pánve.
-
Vmíchejte víno, pak dusíme po dobu asi 2 minut. Vložte do hovězího vývaru bouquet garni.
-
Zakryjte a přeneste do trouby. Pečeme za občasného obracení masa po dobu 2 hodin.
-
Do pekáče vysypeme šalotku a mrkev a pečeme po dobu 30 minut, nebo dokud maso není téměř měkké.
-
Upečené maso odstavíme necháme zvolna vychladnout na pokojovou teplotu, pak uložme do ledničky na pekáči nebo ve vzduchotěsných obalech.
-
Druhý den ochlazenou pečeni dáme na mírný oheň po dobu asi 10 min.
-
Až se prohřeje, přidáme brambory a žampióny do pekáče k masu.
-
Pečte ještě dále po dobu 40 minut, nebo dokud zelenina nezměkne.
-
Pečeni necháme přikrytou ještě dalších 15 minut.
-
10 minut před podáváním posypeme směsí jemně nasekaných zelených bylinek.
Poznámka od kuchařky
Patří mezi pomalu vařená jídla: příprava 30 minut, Vaření 3 hodiny 45 minut a druhý den ještě 40 min.
Připravuji v titanovém nádobí.
Pozn:: hovězí maso by mělo být z mladého býčka a šťavnaté.