Fougasse s olivami a sušenými rajčaty

75
- reklama -

Suroviny

Na preferment:
150 g vody
150 g pšeničné chlebové mouky
0,5 g čerstvého droždí (opravdu ždibeček)
– vše dobře umícháme a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin kynout
Dále:
180-200 g vody
120 g hladké mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
20 g oleje
2 lžičky soli
sekané olivy
krájená sušená rajčata
5 g čerstvého droždí

Postup přípravy receptu

  1. K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto – před koncem mísení vsypeme i kousky oliv a rajčat, aby byly v těstě rovnoměrně rozloženy.

  2. Těsto uložíme do olejem vymazané misky a během kynutí ho přibližně každou půlhodinu naolejovanými prsty překládáme.
    Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl a lehce ho rukama roztáhneme do silnější (vyšší) placky tak, abychom z těsta nevymačkali všechny bubliny.

  3. Povrch dobře poprášíme moukou, plát rozřízneme na 4 (nebo 6) přibližné čtverce a každý z nich nařízneme – po úhlopříčce skrz těsto, až na podložku (neproříznout při tom okraje těsta) a pak uděláme po obou stranách úhlopříčky dva kratší řezy.

  4. Přenášením tohoto „listu“ na plech se řezy otevřou, na plechu jejich tvar ještě doopravíme a necháme nakynout.
    Upečeme naprudko, ve vyhřáté troubě (240°C/asi 12-15 min).

Poznámka od kuchařky

Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/fougasse-s-olivami-a-su…

Už tu jedny fougasse mám, ale toto těsto je maličko jiné, včetně trochy žitné mouky, a taky jsou tyto fougasse jiné chuťově, díky sušeným rajčatům a olivám.