
Suroviny
- Na preferment:
- 150 g vody
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 0,5 g čerstvého droždí (opravdu ždibeček)
- – vše dobře umícháme a zakryté necháme v teple místnosti asi 12 hodin kynout
- Dále:
- 180-200 g vody
- 120 g hladké mouky
- 250 g pšeničné chlebové mouky
- 20 g oleje
- 2 lžičky soli
- sekané olivy
- krájená sušená rajčata
- 5 g čerstvého droždí
Postup přípravy receptu
-
K vykvašenému prefermentu přidáme zbytek surovin a uhněteme těsto – před koncem mísení vsypeme i kousky oliv a rajčat, aby byly v těstě rovnoměrně rozloženy.
-
Těsto uložíme do olejem vymazané misky a během kynutí ho přibližně každou půlhodinu naolejovanými prsty překládáme.
Vykynuté těsto stěrkou vyškrábneme na pomoučený stůl a lehce ho rukama roztáhneme do silnější (vyšší) placky tak, abychom z těsta nevymačkali všechny bubliny. -
Povrch dobře poprášíme moukou, plát rozřízneme na 4 (nebo 6) přibližné čtverce a každý z nich nařízneme – po úhlopříčce skrz těsto, až na podložku (neproříznout při tom okraje těsta) a pak uděláme po obou stranách úhlopříčky dva kratší řezy.
-
Přenášením tohoto „listu“ na plech se řezy otevřou, na plechu jejich tvar ještě doopravíme a necháme nakynout.
Upečeme naprudko, ve vyhřáté troubě (240°C/asi 12-15 min).
Poznámka od kuchařky
Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz/fougasse-s-olivami-a-su…
Už tu jedny fougasse mám, ale toto těsto je maličko jiné, včetně trochy žitné mouky, a taky jsou tyto fougasse jiné chuťově, díky sušeným rajčatům a olivám.