Fougasse

74
- reklama -

Suroviny

Preferment:
150 ml vody
150 g hladké mouky
1-2 g živého, lisovaného droždí
Další suroviny:
170 ml (g) vody
25 ml oleje
2 rovné lžičky soli
lžička cukru
150 g hladké mouky
150 g pšeničné chlebové mouky
50 g žitné chlebové mouky
8-9 g droždí

Postup přípravy receptu

  1. 10-12 hodin předem smícháme suroviny na preferment a necháme v teple kvasit. Pak přidáme zbytek surovin, vymícháme volnější těsto a necháme ho vykynout.

  2. Vykynuté těsto lehce stěrkou vyhrneme z mísy na dobře pomoučený stůl a navlhčenýma rukama ho roztáhneme na výšku asi 2 cm tak, abychom z něj vymačkali co nejméně vzduchových bublin.

  3. Povrch dobře poprášíme moukou, plát rozřízneme na 4 přibližné čtverce a každý z nich nařízneme – po úhlopříčce skrz těsto, až na podložku (neproříznout při tom okraje těsta) a pak udělat po obou stranách úhlopříčky dva kratší řezy.

  4. Přenášením tohoto „listu“ na plech se řezy otevřou, na plechu jejich tvar ještě doopravíme a necháme nakynout.

  5. Upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/asi 15minut).

Poznámka od kuchařky

Preferment dodá pečivu trochu jinou, plnější, rozvinutější chuť. Kdo vyzkouší, pochopí…

Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/

Ten, kdo si nechce hrát s výrobou listů, může z těsta udělat obyčejné, přesto neobyčejně chutnající, bagetky http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/rohliky…