
Suroviny
- Preferment:
- 150 ml vody
- 150 g hladké mouky
- 1-2 g živého, lisovaného droždí
- Další suroviny:
- 170 ml (g) vody
- 25 ml oleje
- 2 rovné lžičky soli
- lžička cukru
- 150 g hladké mouky
- 150 g pšeničné chlebové mouky
- 50 g žitné chlebové mouky
- 8-9 g droždí
Postup přípravy receptu
-
10-12 hodin předem smícháme suroviny na preferment a necháme v teple kvasit. Pak přidáme zbytek surovin, vymícháme volnější těsto a necháme ho vykynout.
-
Vykynuté těsto lehce stěrkou vyhrneme z mísy na dobře pomoučený stůl a navlhčenýma rukama ho roztáhneme na výšku asi 2 cm tak, abychom z něj vymačkali co nejméně vzduchových bublin.
-
Povrch dobře poprášíme moukou, plát rozřízneme na 4 přibližné čtverce a každý z nich nařízneme – po úhlopříčce skrz těsto, až na podložku (neproříznout při tom okraje těsta) a pak udělat po obou stranách úhlopříčky dva kratší řezy.
-
Přenášením tohoto „listu“ na plech se řezy otevřou, na plechu jejich tvar ještě doopravíme a necháme nakynout.
-
Upečeme ve vyhřáté troubě (230°C/asi 15minut).
Poznámka od kuchařky
Preferment dodá pečivu trochu jinou, plnější, rozvinutější chuť. Kdo vyzkouší, pochopí…
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/
Ten, kdo si nechce hrát s výrobou listů, může z těsta udělat obyčejné, přesto neobyčejně chutnající, bagetky http://www.primapekarna.estranky.cz/clanky/rohliky…