Fofr dezert z tvarohu, likéru a sušenek

54
- reklama -

Suroviny
3 porce

350-400 g tvarohu (použila jsem nízkotučný a nechala ho půl dne vykapat přes plátýnko; zbylou syrovátku jsem použila na pečení chleba)
100 g zakysané smetany
200 ml šlehačky (ušlehat do tuha)
Sladidlo:
med anebo vanilkový cukr
2-3 panáky oblíbeného likéru nebo třeba rumu
1/2 balíčku grahamových sušenek (nebo třeba máslových sušenek či piškotů)
případné ovoce (použila jsem mražené bobulové poklady ze zahrady)
kakao na ozdobu

Postup přípravy receptu

  1. Vychlazenou šlehačku vyšlehejte do tuha. Přemístěte do misky a přimíchejte zakysanou smetanu a měkký tvaroh. Smíchejte všechno dohromady, oslaďte, přidejte likér a hezky všechno promíchejte, ať se spojí chutě. Tuhost tvarohové směsi si upravíte přidáním likéru nebo naopak tvarohu či zakysanky.


    Zobrazit celý recept

  2. Připravte si servírovací sklenice. Na dno rozdrobte sušenky do výše cca centimetru, na to přijde vrstva ovoce, ochucený tvaroh, znovu sušenky, tvaroh atd.

  3. Kdo má rád, tak ještě jednotlivé vrstvy prosypte kakovým práškem, vypadá to velmi efektně a navíc to výborně chutná. Na povrchu klidně nasypte ovoce s troškou sušenek či nastrouhejte čokoládu…meze se fantazii nekladou 🙂

Poznámka od kuchařky

Tady na švédském venkově v obchodě koupíte téměř vždy jen odtučněný tvaroh, který je chuťově vzdálený tomu našemu českému. Takže ho dávám vykapat přes plátýnko v cedníku – tak na půl dne. Zachycenou syrovátku použiji do pečení, na koupele anebo na pleťovou masku 😉

Tip: Pokud nebudete konzumovat dezert hned, tak ho doporučím umístit do ledničky (klidně do druhého dne – přikrývám jednotlivé porce z vrchu potravinářskou folií), kdy se jednotlivé chutě spojí, sušenky malinko nasáknou vlhkost a je to všechno moc dobré.

více inspirací na www.korenizivota.com

tento konkrétní recept je zde:

http://www.korenizivota.com/tvarohovy-fofr-dezert-…