
Suroviny
8 porcí
- Těsto do formy o průměru 22 – 24 cm:
- 1 kelímek bílého jogurtu 120 g (použita sladká activia)
- 1 kelímek cukru krupice (lze samozřejmě ubrat)
- 1 kelímek polohrubé mouky
- 1/2 lžičky sody
- 1 plná lžička kakaa
- Krém:
- 200 – 250 ml 33% smetany ke šlehání
- 250 g měkkého tvarohu (ve vaničce)
- 1 vanilkový cukr
- 2 – 3 lžíce moučkového cukru
- Dále dle chuti:
- čerstvé nebo kompotované ovoce dle chuti
- kokos
- čokoláda
- kakao
- skořicový cukr
Postup přípravy receptu
-
Dortovou formu, malý pekáček nebo remosku s průměrem 22 – 24 cm vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou.
-
Jogurt nalijeme do mísy, přisypeme stejně velký kelímek cukru (lze samozřejmě i ubrat) a polohrubé mouky smíchané se sodou a kakaem.
-
Vše důkladně promícháme, nalijeme do připravené formy nebo remosky a buď vložíme do předehřáté trouby na 170 – 180 stupňů nebo zaklopíme remosku, zapneme a pečeme cca 20 minut. Vyzkoušíme špejlí, zda těsto nelepí a necháme zchladnout.
-
Během chladnutí vyšleháme smetanu s moučkovým cukrem na šlehačku a následně krátce vešleháme tvaroh s vanilkovým cukrem. Pokud chceme ovoce (broskve, meruňky, jahody, borůvky, maliny…) přímo v krému, pokrájíme ho (jen to větší) na menší kusy a vmícháme do krému. Chceme-li řezy kokosové přidáme s tvarohem i hrst kokosu…
-
Krém naneseme na vychladlý korpus (ten můžeme pro obměnu pokapat likérem nebo rumem, není to ale vůbec nutné), urovnáme a dle chuti a vlastní fantazie dozdobíme kakaem, strouhanou čokoládou skořicovým cukrem, ovocem…
Poznámka od kuchařky
Korpus není nijak vysoký, takže nečekejte buchtu na prokrojení a krému by možná někomu stačila i polovina, ale my rádi hooodně šťavnaté, takže pro nás tak akorát. Upravit množství si může každý libovolně 🙂