
Suroviny
Okruhla forma 24 cm
- Zaklad na kysnutie :
- 90 g hladka muka
- 50 g tepla voda
- 3g cerstve drozdie (radsej menej, ako viac)
- Cesto :
- 160 g hladka muka
- 70 g uvarena zemiakova kasa
- 130 g zliata voda v ktorej sa varili zemiaky
- lyzicka soli
- Na oblozenie :
- ceresnove paradajky
- cervena cibula
- cesnakove struciky
- hlavicky jarnej cibulky
- rozmarin
Postup přípravy receptu
-
V 50 g teplé vody rozmícháme droždí a vylijeme k 90 g hladké mouky. Vypracujeme hladké těsto, hrudku cesta přikryjeme fólií a necháme kyne, dokud nezdvojnásobí objem. Trvalo to asi 40 minut.
-
Brambory očistíme a uvaříme ve slané vodě. Vody dáme tolik, abychom získali, těch 130 g. 70 g brambor rozmačkáme s pár lžícemi zachycené vody na kašu a vložíme ji ke kváskovému těstu a přidáme ještě 160 g hladké mouky.
-
Přilijeme polovinu bramborové vody a začneme vypracovávat těsto. Doporučuji přilévat vodu po částech a vypracovat řidší, ale kompaktní těsto. Těsto přikryjeme a dejte kynout, dokud těsto nezdvojnásobí cca 1,5 hodiny.
-
Těsto pomyslně rozdělíme na tři rohy, první natáhneme co nejdál, tak aby se neprotrhl a zahneme jeho roh do středu. Takto zpracujeme všechny tři rohy. Postup zopakujeme na stranách, které netvořily rohy.
-
Rukama vytvarujeme bochník a převrátím jej tak, aby byly záhyby na spodku. Bochník přikryjeme čistou utěrkou a znovu necháme kynout nějakých 20 minut.
-
Připravíme si kulaté formy s průměrem 28 cm, ale lepší bude 24 cm. Formu vymažeme bohatě tukem, nebo máslem a vysypeme hrubou moukou. Bochník přendáme do formy a zlehka ho stlačíme a roztáhneme dlaněmi.
-
Cherry rajčata rozřízneme na polovinu, červenou cibuli nakrájíme na tenké proužky, očištěný česnek naplátkujeme na hrubo i jarní cibulky, i s kouskem zeleného a odřízneme čisté hlavicky.
-
Do focaccie vtlačíme rajčata, kolečka a hlavičky cibule, kousky česneku a bohatě posypeme jehličkami rozmarýnu. Všechno rukami vtlačíme do těsta a necháme znovu kynout 30 minut.
-
Dáme péct do vyhřáté trouby (180°C) dokud není povrch chlebového koláče zapečený do tmavě zlatavou (v mé plynové troubě to trvalo 45-50 minut). Necháme vychladnout na mřížce. Chléb je vysoký, dá se pohodlně rozřezat a naplnit čím chcete.
Poznámka od kuchařky
Tento (s fotopostupom) a moje dalsie recepty najdete na