Focaccia klasická

179
- reklama -

Suroviny

Těsto:
500 g hladké mouky
1,5 lžičky soli
15 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného
175 ml vody
75 ml bílého suchého vína
75 ml olivového oleje
Navrch:
1)
Olivový olej
čerstvý rozmarýn
hrubá mořská sůl
2)
Zelené olivy
kousky ančoviček
tymián – (nesolit, ančovičky i olivy jsou dostatečně slané)
3) Do těsta
lžíce čerstvé šalvěje a navrch
olivový olej
hrubá sůl
čerstvá šalvěj
4)
Do těsta 125 g nakrájených černých oliv
lžičku čerstvého tymiánu
a navrch černé olivy
tymián
oregano
(Existuje spousta variací, můžete navrch zdobit různými sýry (gorgonzola, mozzarella, parmezán,…), prosciuttem (= sušená šunka). Vždy se doplňuje čerstvými bylinkami, olejem a téměř vždy i hrubou solí)

Postup přípravy receptu

  1. S těstem vám může pomoci pekárna nebo udělejte klasicky:
    Prosátou mouku promícháme se solí, uděláme důlek, nadrobíme droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme droždí vzejít.

  2. Pak přidáme olej a víno, případně podle vybraného typu některou z náplní a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Necháme asi hodinu vykynout.

  3. Pak rozdělíme na polovinu, každou půlku rukama rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě chvíli kynout.

  4. Pak do placek uděláme palcem důlky, pokapeme olivovým olejem, ozdobíme a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 20 – 30 minut.

    Tento chléb chutná nejlépe ještě teplý.

Poznámka od kuchařky

Naše velmi oblíbená večeře 🙂

Další moje recepty najdete na

http://www.mlsoty.estranky.cz/