
- reklama -
Suroviny
- Těsto:
- 500 g hladké mouky
- 1,5 lžičky soli
- 15 g čerstvého droždí nebo 2 lžičky sušeného
- 175 ml vody
- 75 ml bílého suchého vína
- 75 ml olivového oleje
- Navrch:
- 1)
- Olivový olej
- čerstvý rozmarýn
- hrubá mořská sůl
- 2)
- Zelené olivy
- kousky ančoviček
- tymián – (nesolit, ančovičky i olivy jsou dostatečně slané)
- 3) Do těsta
- lžíce čerstvé šalvěje a navrch
- olivový olej
- hrubá sůl
- čerstvá šalvěj
- 4)
- Do těsta 125 g nakrájených černých oliv
- lžičku čerstvého tymiánu
- a navrch černé olivy
- tymián
- oregano
- (Existuje spousta variací, můžete navrch zdobit různými sýry (gorgonzola, mozzarella, parmezán,…), prosciuttem (= sušená šunka). Vždy se doplňuje čerstvými bylinkami, olejem a téměř vždy i hrubou solí)
Postup přípravy receptu
-
S těstem vám může pomoci pekárna nebo udělejte klasicky:
Prosátou mouku promícháme se solí, uděláme důlek, nadrobíme droždí, zalijeme vlažnou vodou a necháme droždí vzejít. -
Pak přidáme olej a víno, případně podle vybraného typu některou z náplní a vypracujeme hladké těsto, které se nelepí. Necháme asi hodinu vykynout.
-
Pak rozdělíme na polovinu, každou půlku rukama rozprostřeme na plech vyložený papírem na pečení a necháme ještě chvíli kynout.
-
Pak do placek uděláme palcem důlky, pokapeme olivovým olejem, ozdobíme a pečeme v troubě vyhřáté na 200°C asi 20 – 30 minut.
Tento chléb chutná nejlépe ještě teplý.
Poznámka od kuchařky
Naše velmi oblíbená večeře 🙂
Další moje recepty najdete na
Kuchařka: zizala









