Suroviny
2 porce (4 bulky)
- Pohankové bulky:
- 100 g pohanky
- 40 g ovesných vloček
- 20 g lněného semínka
- špetka soli
- Kuřecí burgery:
- 220 g kuřecích prsou
- 1 čajová lžička římského kmínu
- 1 stroužek česneku
- sůl
- Jogurtový dip:
- 1/4 avokáda – cca 35 g
- 80 g hustého bílého jogurtu
- 4 stonky koriandru
- limetková kůra z 1/2 limetky
- sůl
- Navíc:
- 1 červená řepa uvařená cca 150g
- olivový olej
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Pohanku propláchněte, vložte do hrnce, přidejte špetku soli a zalijte horkou vodou.
-
Vařte 20 minut, dokud pohanka nezměkne. Pokud po uvaření v hrnci zbývá ještě voda, pohanku slijte.
-
Nechte alespoň trochu zchladnout.
-
Troubu předehřejte na 200 ˚C.
-
Plech vyložte pečícím papírem. Do mixéru vložte ovesné vločky, lněná semínka a rozmixujte najemno, jak to jen půjde. Přidejte pohanku, špetku soli a společně mixujte, dokud se hmota nespojí a nebude kompaktní.
-
Směs rozdělte na 4 části.
-
Z každé navlhčenýma rukama umačkejte bulku o průměru asi 7cm. Bulky rozprostřete na plech.
-
Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky.
-
Římský kmín rozdrťte v hmoždíři.
-
Česnek utřete se solí.
-
Všechny tyto ingredience vložte do mixéru a rozmixujte tak, aby vám vznikla kompaktní hmota.
-
Z hmoty utvořte 4 ploché karbanátky, které potřete lehce olejem. Položte je na pečící papír vedle bulek.
-
Červenou řepu nakrájejte na plátky silné asi 3 mm.
-
Lehce je potřete olejem, posolte a opepřete.
-
Rozložte je také na plech a společně dejte péct půl hodiny.
-
Než se vše upeče, připravte si dip. Avokádo nakrájejte na drobné kostičky, vložte do misky.
-
Přidejte jogurt, nasekaný koriandr, nastrouhanou limetovou kůru, lehce osolte a promíchejte.
-
Upečené bulky vyjměte z trouby (maso i řepu můžete nechat v teple ještě chvíli),nechte chvíli zchladnout.
-
Poté je podélně rozřízněte, potřete dipem, položte plátek řepy, maso, řepu, dip a přiložte vrchní část bulky a propíchněte špejlí.
-
Podávejte se zeleninovým salátem.
Poznámka od kuchařky
Mé další recepty najdete na http://www.vareniste.cz