
Suroviny
3 porce
- 6 ks vepřových palců z kýty
- sůl
- pepř čtyř barev
- olivový olej
- 6 velkých brambor varný typ A
- 1 kelímek smetany na šlehání 31%
- 6 snítek rozmarýnu
- máslo
Postup přípravy receptu
-
Začneme přípravou smetanových brambor, neboť se déle pečou.
-
Oškrábané brambory nastrouháme na velmi tenké plátky. Dáme si je do větší mísy a přidáme k nim sůl a najemno nasekaný čerstvý rozmarýn. Společně promícháme a následně zalijeme smetanou. Ručně vše poctivě promícháme a to tak, aby nedošlo k tomu, že plátky brambor zůstanou slepené, a smetana se mezi ně nedostane.
-
Když máme vše pečlivě promíchané tak si připravíme pekáč, do kterého na dno vložíme pečicí papír a na něj klademe promíchané bramborové plátky. Vše poté zalijeme zbytkem smetany.
-
Vložíme přikryté do rozehřáté trouby a pečeme na střední stupeň do měkka. Jakmile jsou brambory měkké a smetana vsáknuta do bramborových plátků, odkryjeme a pečeme do zezlátnutí.
-
Vepřové palce si potřeme olivovým olejem a bohatě osolíme a opepříme.
-
Necháme při pokojové teplotě asi 30 minut uležet – mezitím se nám pečou brambory a voní to v kuchyni krásně rozmarýnem.
-
Rozpálíme steakovou pánev a poté vkládáme palce a opékáme ze všech stran cca 10 minut.
-
Otáčíme palce na pánvi a opékáme do zlatova. Poté vložíme palce do alobalu, dobře zabalíme a necháme 5 minut tzv. dojít. Servírujeme „filované“ (nakrájené) a podáváme společně se smetanovými bramborami.
-
Vhodným doplněním chutí je volské oko a domácí tatarská omáčka.
Poznámka od kuchařky
Filování je zkrácený termín pro filírování, což je krájení na řezy, používá se zejména u vařeného, pečeného nebo grilovaného masa.