Suroviny
- 2 velká kachní prsa
- sůl
- pepř
- 80 g švestkových povidel
- 80 g sušených švestek
- 50 ml slivovice
- kachního vývaru
- Suroviny na bramborovou kaši:
- 800 g brambor
- smetana
- mléko
- máslo
- sůl
- velkolistá petržel
- pažitka
Postup přípravy receptu
-
Kachní prsíčka si očistíme a kůži nařežeme na velké čtverce (neprořezáváme až do masa, nakrojíme čistě jen kůži), osolíme a opepříme. Kachní prsíčka položíme kůží dolů na rozpálenou pánev. Tuk nedáváme, kachna pustí dostatek sádla.
-
Zprudka orestujeme z každé strany a vložíme do vyhřáté trouby a pečeme ještě dalších cca 10 minut.
-
Sušené švestky si nakrájíme na kousky, přidáme do výpeku z kachny, necháme „zavonět“, přidáme slivovici (já ji nechám trošku provřít) a nakonec povidla. Pokud je konzistence hustší, tak ředím troškou kachního vývaru.
-
Postup na kaši:
Brambory uvaříme do měkka, scedíme a vrátíme na sporák a necháme všechnu zbylou vodu odpařit z brambor. Jakmile se zbavíme zbývající vody, tak brambory pečlivě rozmačkáme. Nejprve přidáme máslo a rozmícháme dohladka. Teprve poté přidáme smetanu a trochu mléka. Obojí jsme předem zahřáli. Nakonec přidáme nasekanou „zeleň“. Dle chuti dosolíme. Kaši necháme před podáváním chvíli odpočinout. -
Prsíčka si nakrájíme na tenké plátky (maso musí být uvnitř růžové a být hodně šťavnaté), přelijeme omáčkou a podáváme s bramborovou kaší.
Poznámka od kuchařky
Tento recept byl součástí našeho vánočního menu, recept je z tohoto webu http://www.srecepty.cz/recept/filirovana-kachni-pr… Bylo to opravdu moc dobré 🙂