
Suroviny
8-10 kusů
- Na omládek:
- 130 g vlažné vody
- lžička sladěnky nebo sladovitu
- 17 g droždí
- 170 g hladké mouky
- Dále:
- 230 g vody
- 3 lžíce oleje
- 2-3 lžičky soli
- 140 g žitné celozrnné mouky
- 200 g pšeničné celozrnné mouky
- 80-90 g hladké mouky
Postup přípravy receptu
-
Suroviny na omládek v míse jen vymícháme a pak, v zakryté, necháme 45 minut nakynout.
-
Přidáme zbytek všech surovin a ručně nebo robotem vymísíme hladké těsto, které necháme asi hodinu vykynout.
-
Vykynuté vytáhneme na pracovní desku, propracujeme, pokud je třeba, opatrně podsypeme moukou jen tak, aby se těsto nelepilo.
-
Rozdělíme na 8-10 dílků, z každého vytvarujeme bulku a necháme asi 5 minut odpočinout. Pak vyválíme (pokud to jde, moc nepodsypáváme moukou) a srolujeme do rohlíků. Každý z nich ještě dlaní vyválíme na delší a tenčí. Uložíme je na plech s pečícím papírem nebo fólií a necháme dobře vykynout.
-
Pak potřeme vodou a upečeme ve vyhřáté troubě (220°C/20-25min).
Poznámka od kuchařky
Rohlíky jsou opravdu tmavé, hodně celozrnné, a přesto lehké. Výborné i na druhý den.
Zdroj: http://www.pekarnomanie.cz/









