
Suroviny
- plátky filé z mořské štiky (dle počtu jedlíků)
- 1/2 KL sezamových semínek
- 1/2 KL lněných semínek
- 1 salát Little Gem
- 5 cherry rajčátek
- 1/2 žluté papriky
- citronový pepř
- sůl
- Na zálivku na salát:
- 1 PL sezamového oleje
- 1 PL sezamových semínek
- 1 PL lněných semínek – opražených na pánvi
- 1 PL balsamico krému nebo vinného octa
- Na bramborové kuličky:
- syrový brambor (počet dle množství, které chceme získat)
- krupice nebo polohrubá mouka
- sůl
- sezamová semínka (i jiná)
Postup přípravy receptu
-
Bramborové kuličky: Brambory oškrabeme a nastrouháme. Zahustíme moukou nebo krupicí do potřebné konzistence na tvarování kuliček a osolíme.
-
Vytvoříme malé kuličky, které ihned házíme do silně vroucí vody.
-
Po vyplavání na povrch by měly být uvařené, ale ne rozvařené, ještě jsou pevné. Slijeme, odstavíme.
-
Nyní smícháme přísady na zálivku a vymícháme. Zeleninu si nakrájíme na kousky, pár pěkných kousků odložíme na ozdobu.
-
Filé obalíme v sezamových semínkách a opepříme. Opečeme na rozpáleném tuku, osolíme.
-
Současně uvařené kuličky vhodíme do rozpálené pánve s malým množstvím tuku, kam jsme ještě vhodili semínka dle naší chuti. Pěkně obalíme a kuličky ještě opečeme.
-
Na talíř vložíme zeleninu, kterou posypeme opraženými semínky a zlehka zalijeme zálivkou. Pak přidáme filé a kuličky.
-
Pokud bramborové kuličky zbudou, nevadí, dají se zmrazit. Je to vlastně obdoba slovenských halušek, jen jiný tvar.