
Suroviny
- 400 g očištěných čerstvých fíků
- 250 g tmavého třtinového cukru
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 cm skořice
Postup přípravy receptu
-
Fíky pokrájíme na měsíčky, zasypeme cukrem, promícháme, přidáme skořicí a na mírném ohni necháme rozpustit cukr.
-
Poté teplotu zvýšíme a přivedeme k varu. Přilijeme citrónovou stavu a za občasného míchání vaříme asi 20 minut, do změknutí fíků a sváření tekutiny na sirup.
-
Vyjmeme skořicí a směs rozmixujeme. Můžeme rozmixovat pouze část směsi a ponechat kousky ovoce, nebo vše rozmixovat do hladká.
-
Ještě horkou směsi naplníme čistou sklenici, uzavřeme a víčkem dolů necháme zhruba 5 minut odpočinout.
-
Poté otočíme a necháme zcela vychladnout. Skladujeme v chladu, nejlépe v lednici.
Poznámka od kuchařky
Z tohoto mnoztvi jsem dostala jednu sklenicku (viz. foto). Fiky je mozne pouzit jakekoliv.
Nevim, jak je na tom Cesko s fikama :o), zda jsou bezne k dostani a cenove dostupne.