
Suroviny
- 1000 g hovězí kližky
- sůl
- mletý černý pepř
- hladká mouka
- 100 g sádla
- 4 velké cibule
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- 1 lžíce rajského protlaku
- 1 lžíce vinného octa
- 4 morkové kosti
- 1 lžička drceného kmínu
- 2 bobkové listy
- 2 vídeňské párky (nebo klobásy, šunka)
- 4 vejce
- 1 lžíce majoránky
- 2 stroužky česneku
- krajíc tmavého chleba
Postup přípravy receptu
-
Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Pak ho přiměřeně osolíme, opepříme a poprášíme moukou. V kastrole rozehřejeme polovinu sádla a maso na něm po částech ze všech stran opečeme.
-
Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Maso vyndáme na misku, do výpeku přidáme zbylé sádlo a cibuli osmažíme dohněda. Pak přisypeme papriku, krátce ji orestujeme a vmícháme rajský protlak a ocet. Do kastrolu vrátíme maso, přidáme morkové kosti a vše zalijeme vodou, aby maso bylo ponořené. Vsypeme kmín a bobkový list a pomalu dusíme.
-
Klobásu prohřejeme ve vodě (pokud dáte párky, opečte je na pánvi). Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme je a zchladlá opatrně rozkrájíme na čtvrtiny.
-
Když je maso měkké, vyjmeme kosti a guláš podle potřeby zahustíme strouhaným chlebem. Dochutíme majoránkou, lisovaným česnekem, solí a pepřem. Přidáme pokrájené párky nebo klobásu (můžeme použít i kusy šunky) a vše chvíli povaříme.
-
Podáváme s vejci a kyselými okurkami. Vhodnou přílohou je pečivo nebo knedlík.
Poznámka od kuchařky
Traduje se, že guláš se dostal do Vídně na sklonku 18. či 19. století. Guláš si prý s sebou přivezli do Vídně maďarští pěšáci, kteří se tam dostali při svém pobytu. Jak to tak bývá, každá novinka je postupně vylepšována a vídeňští hostinští jej přivedli postupem času k dokonalosti. Guláš se vařil v mnoha různých podnicích. To co je ale důležité, je fakt, že na tradiční guláš se po noci ve službě stavěli v hospodách fiakristé ještě před tím, než se vydali domů odstrojit povoz a načerpat síly před další noční službou. A odtud vznikl název Fiakr guláš. Alespoň tenhle příběh se o vzniku Fiakr guláše traduje.
Nesporné je, že díky svojí dostupnosti v hospodách hned ráno, se stal Fiakr oblíbeným vyprošťovákem po bujaré noci. A co je pro něj typické? Opečená klobása nebo párek a vajíčko.