Fermentování bylin na čaj

66
- reklama -

Suroviny

Divoce rostoucí maliník, ostružiník a jahodník, mohou být samostatně, ale směs 1:1:1 všech tří je nejlepší.
– neprodejné v běžném obchodě –

Postup přípravy receptu

  1. Čerstvě natrhané rostliny se nechají 12 hodin ve stínu zavadnout, pak otrháme listy a v tenké vrstvě je rozložíme na čisté plátno (utěrku), lehce pokropíme vodou, můžeme pomačkat nebo přejet válečkem na nudle, pak pevně zavineme do plátna a necháme 24 hodin zabalené.

  2. Listy se zapaří a zahnědnou (zfermentují) a pěkně voní.

  3. Po této době je rozbalíme a obvyklým způsobem usušíme.

  4. Nálev z takto upravených listů má čajovou barvu, pěkně voní a má plnější chuť.

Poznámka od kuchařky

Vzpomněla jsem si, že musím udělat zásobu na zimu, tak vám sem dávám recept a postup nafotím, až budu dělat.

Dělám už hodně let podle paní Dagmar Lánské, naší největší autority přes využívání planých rostlin v kuchyni.