
- reklama -
Suroviny
- Divoce rostoucí maliník, ostružiník a jahodník, mohou být samostatně, ale směs 1:1:1 všech tří je nejlepší.
- – neprodejné v běžném obchodě –
Postup přípravy receptu
-
Čerstvě natrhané rostliny se nechají 12 hodin ve stínu zavadnout, pak otrháme listy a v tenké vrstvě je rozložíme na čisté plátno (utěrku), lehce pokropíme vodou, můžeme pomačkat nebo přejet válečkem na nudle, pak pevně zavineme do plátna a necháme 24 hodin zabalené.
-
Listy se zapaří a zahnědnou (zfermentují) a pěkně voní.
-
Po této době je rozbalíme a obvyklým způsobem usušíme.
-
Nálev z takto upravených listů má čajovou barvu, pěkně voní a má plnější chuť.
Poznámka od kuchařky
Vzpomněla jsem si, že musím udělat zásobu na zimu, tak vám sem dávám recept a postup nafotím, až budu dělat.
Dělám už hodně let podle paní Dagmar Lánské, naší největší autority přes využívání planých rostlin v kuchyni.
Kuchařka: zizala