
Suroviny
asi 6 porcí
- 0,3 kg černých fazolí (ty jsem nesehnal tak jsem je nahradil fazolí červenou)
- 0,3 kg uzeného vepřového kolena či hlavy
- 150 g klobása „calabresa“ (lze ji nahradit ostrou paprikovou klobáskou)
- 100 g „PAIO“ klobása (uzená klobáska z vepřové panenky)
- 0,3 kg hovězího předního masa
- 2 lžíce oleje
- 1 nakrájená cibule
- 2 stroužky drceného česneku
- bobkový list
- petrželka
- jarní cibulka
- sůl
- černý pepř podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Fazole namočíme přes noc.
-
Uvaříme si uzené koleno a vyjmeme je. Ve zbývajícím vývaru pak vaříme fazole po dobu 30-45 minut nebo dokud nezměknou.
-
V druhém hrnci na oleji osmahneme cibuli a česnek. Přidáme hovězí maso nakrájené na malé kousky. Osolíme, opepříme a přidáme bobkový list. Podlijeme vývarem a maso dusíme asi 20 min.
-
Poté přidáme vepřové maso a klobásy nakrájené na plátky a opět dusíme, dokud hovězí maso nezměkne. Mícháme a v případě potřeby přiléváme vývarem.
-
Hotovou feijoadu podáváme v misce s rýží sypanou jarní cibulkou a ochucenou omáčkou vinaigrette.
Poznámka od kuchařky
Feijoada je brazilské národní jídlo. A podává se v poledne, protože jde o vydatné jídlo. Brazilci k Feijoadě podávají též farofu.
Farofa je smažený pokrm z maniokové mouky. Pro informaci zde uvádím zjednodušený recept na farofu stažený z: http://www.diningchicago.com/blog/2010/02/03/eat-this-hearty-brazilian-feijoada-just-in-time-for-carnival/
Farofa
2 lžíce másla, 6 plátků slaninu, 1 / 2 nakrájené cibule, 1 / 2 šálku oliv, 1 hrnek zlatých rozinek, 1 500g maniokové mouky, 2 lžíce nasekané petrželky, 3 natvrdo vařená vejce, nakrájená na kostičky
Máslo v pánvi zpěníme a přidáme slaninu nakrájenou na drobné kousky, přidáme cibuli a osmahneme, dokud nezezlátne. Přidáme mouku, mícháme a postupně dodáváme zbývající přísady.