Suroviny
- 1 kg feferonek – druh dle vlastního výběru a chuti (kulaté, dlouhé)
- 1 velká palice česneku
- 1/2 l kečupu vlastní výroby nebo kvalitní kupovaný
- 4 lžíce octa
- 1 lžíce soli
Postup přípravy receptu
-
1 kilogram feferonek bez stopek a semínek (nějaké to semínko není na závadu) pomeleme na masovém strojku společně s oloupaným česnekem. Dáme do hrnce společně s octem a solí, podlijeme cca 100 ml vody a pod poklicí za občasného promíchání rozdusíme doměkka (15-20 minut). Pak přilijeme kečup a společně ještě 5 minut za častého míchání provaříme.
-
Pastu nandáme ještě horkou do suchých, čistým skleniček, zavíčkujeme čistými víčky a dáme sterilovat do hrnce s vroucí vodou, vyloženého utěrkou, aby skleničky nepopraskaly. Když začne voda bublat, zmírníme teplotu na minimum a necháme jí jen ode dna perlit cca 5 minut. Po zchladnutí skleniček je uložíme v temnu a suchu (sklep, komora) a odebíráme dle chuti a potřeby.
Poznámka od kuchařky
Hodí se k pečenému nebo grilovanému masu či zelenině, uzenině, do gulášů, masových a zeleninových směsí.