Suroviny
- 1/2 kg balíček velkých červených fazolí
- 3 pevná rajčata
- 1 menší cibule nebo šalotka
- 1 špičatá červená paprika
- 10 dkg šunky
- Na zálivku:
- 1 hrnek uvařených fazolí
- 1/4 hrnku studeného vývaru z fazolí
- 1 PL olivového oleje
- 2-3 PL balsamicového octa
- 1 lahvička čertovské omáčky
- drcený pepř
- sůl
- Na šunku:
- 1/2 lžičky pálivé mleté papriky
Postup přípravy receptu
-
Fazole si namočíme den dopředu a aspoň jednou je při máčení slejeme, dáme čistou vodu a máčíme dál. V této vodě je uvaříme do měkka. Uvařené slejeme a vývar si zatím ponecháme bokem. Fazole necháme vychladnout.
-
Odebereme hrnek fazolí a dáme do vyšší nádoby. Přilejeme 1/4 l fazolového vývaru, olivový olej, balsamico, Čertovskou omáčku, opepříme, osolíme a ponorným mixérem umixujeme do hladka. Pokud by směs byla hustší, přidáme ještě trochu vývaru, co jsme si pro ten případ nechali stranou.
-
Zbytek fazolí dáme do mísy, přidáme rajčata, papriku a cibulku, vše pokrájené na jemné proužky. Šunku také pokrájíme na jemné nudličky a na trošce oleje je na pánvi osmahneme do lehce zlatavé barvy. Odstavíme z ohně a posypeme mletou paprikou. Promícháme a necháme vychladnout.
-
Vychladlou šunku přihodíme k ostatním ingrediencím, zalijeme fazolovou zálivkou a promícháme. Dochutíme ještě jednou solí a pepřem, případně ještě zakápnem balsamicem a dáme nejlépe do druhého dne odležet.
Dá se jíst za studena a nebo přihřát v mikrovlnce.
Poznámka od kuchařky
Při servírování je dobré to ještě lehce postříkat balsamicem ze spreje 😉