
Suroviny
- 2 balení červených fazolí v nálevu/1 konzerva=425ml
- 150 g valašského špeku
- 150 g slaniny
- 1 větší cibule
- 2 pl cukru krystal/krupice
- 3 pl octa
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy receptu
-
Fazole si dáme z nálevu okapat na síto.
-
Cibuli nakrájíme nadrobno, špek a slaninu nakrájíme na kostičky 1cm x 1cm veliké.
-
Do hrnce dáme rozpustit špek se slaninou a až začnou dostávat zlatavou barvu, přidáme cibuli a necháme 1 minutu restovat.
-
Poté slijeme přebytečný tuk, přilijeme ocet, přidáme cukr, trochu soli a pepře, vmícháme fazole a necháme 3 minuty provařit.
-
Dle potřeby dochutíme octem, nebo cukrem a necháme alespoň 1 hodinu uležet. Nejlépe však do druhého dne, kdy fazole všechny chutě do sebe patřičně natáhnou.
-
Takto připravený salát se hodí i jako teplá příloha k různě upravenému masu.
Poznámka od kuchařky
Tento výtečný salát dělávala moje babička a já už jako malá jsem se po něm mohla utlouct. Babička ho ale dělala z velkých strakatých fazolí, na ostravsku se jim říkávalo „becoky“. Jinak jsou většinou známé pod názvem „švábi“ a tady u nás v okolí jsou k dostání velice zřídka. Na zahrádku je už nevysazuji, vždycky mi je kolemjdoucí pokradli. Nahradila jsem je plechovkovýma a je to o hodně rychlejší. Elíza tady ve středu dala podobnou baštu od Kluků v akci, tak přidávám do podobných. Pokud mohu doporučit, udělejte fazoláček raději večer, než půjdete spát, alespoň vám do druhého dne hezky uleží a vy nebudete mít cukatůru chodit užírat(já na něj byla ve 2 ráno:-))Nemáte-li valašský špek, postačí jen 300 g té obyčejné slaniny/špeku.