Suroviny
4 porce
- 250 g fazolí
- 2 lžíce oleje
- 1 lžíce másla
- 2 cibule
- 450 g mrkve
- 1 lžíce Garam masala
- 5 cm čerstvého zázvoru
- štáva z 1 pomeranče
- 2 l zeleninového vývaru
- 200 ml kokosového mléka (konzerva)
- 2 lžíce koriandru nebo petrželi
Postup přípravy receptu
-
Fazole namočíme den dopředu přes noc do vody. Druhý den vodu vylijeme a zalijeme fazole opět čistou vodou a vaříme 1 -1,5 hodiny.
-
V hrnci na rozehřátém oleji a másle orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli a nahrubo nakrájenou mrkev. Já jsem krájela na kostičky. Restujeme asi 10 minut. Potom přidáme oloupaný a nastrouhaný zázvor a šťávu z celého pomeranče mícháme asi 1 minutu.
-
Přidáme zeleninový vývar a vaříme dokud mrkev nezměkne. Pak odebereme polovinu směsi a rozmixujeme ponorným mixerem na kaši. Do kaše přilijeme kokosové mléko a zbytek nerozmixované směsi.
-
Rozmícháme a přidáme uvařené a scezené fazole. Promícháme, osolíme a je hotovo. Přidáme koriandr, ale já jsem neměla tak jsem přidala petržel.
Poznámka od kuchařky
Polévka je pikantní po koření garan masala a zázvoru a hezky voní. Kokosové mléko polévku krásně zjemní. Exotická příchuť polévky nám moc chutnala. Použila jsem velké fazole u nás se jim říká švábi, ale můžete použít jaké chcete. Přeji Vám dobrou chuť, zkuste vyzkoušet.
Zdroj: Apetit 11/2011