
Suroviny
- hrnek fazolí – já dávám bílé, hnědé, červené
- 2 nožičky párků
- mrkev
- petržel
- celer
- 50 g slaniny
- 1 malá cibule
- 40 g hladké mouky
- mletá červená paprika
- pepř
- nové koření (nemusí být)
- sůl
- Bešamelové halušky:
- 20 g másla
- 20 g hrubé mouky
- 50 ml mléka
- 50 ml vody
- 1 vejce
- strouhanka
- petrželová nať
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Den předem luštěniny namočíme do vody. Druhý den přidáme očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu a uvaříme.
-
Slaninu nakrájíme na kostičky, přidáme nasekanou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme mouku a uděláme jíšku, přidáme mletou papriku a přimícháme do polévky.
-
Polévku osolíme, okořeníme a přidáme nakrájené párky a vaříme dalších 20 minut. Nakonec přidáme halušky a vaříme 5 minut.
-
Bešamelové halušky: Z mléka, vody, másla a mouky uvaříme za stálého míchání bešamel, osolíme a do vychladlého zamícháme vejce, podle potřeby strouhanku a trošku petrželové nati. Vykrajujeme malou lžičkou halušky a vkládáme do polévky a povaříme 5 minut.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: Kuchárska kniha
maminka vždy vařila klasickou bílou fazolovou, a já jednou udělala tuhle, protože nebyla smetana. Tatínek se po ní mohl utlouct.