Fazolová polévka s bešamelovými haluškami

52
- reklama -

Suroviny

hrnek fazolí – já dávám bílé, hnědé, červené
2 nožičky párků
mrkev
petržel
celer
50 g slaniny
1 malá cibule
40 g hladké mouky
mletá červená paprika
pepř
nové koření (nemusí být)
sůl
Bešamelové halušky:
20 g másla
20 g hrubé mouky
50 ml mléka
50 ml vody
1 vejce
strouhanka
petrželová nať
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Den předem luštěniny namočíme do vody. Druhý den přidáme očištěnou, nakrájenou kořenovou zeleninu a uvaříme.

  2. Slaninu nakrájíme na kostičky, přidáme nasekanou cibuli, necháme zesklovatět, přidáme mouku a uděláme jíšku, přidáme mletou papriku a přimícháme do polévky.

  3. Polévku osolíme, okořeníme a přidáme nakrájené párky a vaříme dalších 20 minut. Nakonec přidáme halušky a vaříme 5 minut.

  4. Bešamelové halušky: Z mléka, vody, másla a mouky uvaříme za stálého míchání bešamel, osolíme a do vychladlého zamícháme vejce, podle potřeby strouhanku a trošku petrželové nati. Vykrajujeme malou lžičkou halušky a vkládáme do polévky a povaříme 5 minut.

Poznámka od kuchařky

Zdroj: Kuchárska kniha

maminka vždy vařila klasickou bílou fazolovou, a já jednou udělala tuhle, protože nebyla smetana. Tatínek se po ní mohl utlouct.