
Suroviny
cca 5
- 200 g fazolí tmavých nebo jiných barevných
- sůl
- zhruba 4 lžíce hladké mouky
- 1/2 l mléka
- 1 dcl sladké smetany i více
- možno mírně dokyselit octem
- Poměry jsou jen zhruba, každý si vše přidá podle svých zvyklostí.
Postup přípravy receptu
-
Fazole předem na několik hodin namočíme a ve stejné vodě následně uvaříme.
-
Nerozvaříme.
-
V části mléka rozkvedláme – rozšleháme mouku, můžeme procedit aby tam nebyly hrudky a polévku za stálého míchání zahustíme. Přidáme podle potřeby zbytek mléka, smetanu a osolíme. Polévka má být spíše trochu hustější. Necháme zvolna dobře provařit, zhruba půlhodinku. Hlídáme, občas promícháme, použijeme kvalitní hrnec se silným dnem.
-
Po uvaření se polévka může mírně dokyselit octem, nebo si každý přidá ocet až na svém talíři.
Poznámka od kuchařky
Váhala jsem, jestli tady tuto polévku přidat. Někdo řekne, že na tohle nepotřebuje recept. Je to polévka, kterou vařila moje maminka, provázela mě celým dětstvím a vařím ji dodnes jak já, tak už i moje dcera pro svou rodinu. Pořád nám chutná, tak ať chutná taky Vám, jestli ji uvaříte. Pokud byly u nás vařené brambory na hlavní jídlo, tak si je otec vždy do této polévky přidával, aby se více zasytil. Maminka používala velké fazole různých barev, tzv. becoky.