Suroviny
- 250 g suchých fazolí
- 500 g hovězího maso z krku nebo glejovka hovězí
- 2 cibule
- olej
- červená mletá paprika
- pepř černý
- česnek
- paprikový protlak
- sůl
- 1 paprika zelená
- rajče (pokud máme)
- feferonka
- voda
- Masox kostka nebo tekuté polévkové koření Maggi, kdo používá
- kysaná smetana
Postup přípravy receptu
-
Fazuľu deň dopredu umyjeme a namočíme. Dáme variť.
-
Cibule pokrájame nadrobno a dobre dlho smažíme na masti, príp. oleji.
-
Zasypeme mletou paprikou, pridáme mäso pokrájané na kocky, obraciame až zbelie, osolíme, okoreníme, pretlačíme cesnak. Podlievame trochou horúcej vody a dusíme do mäkka.
-
Pokrájame a pridáme papriku a ošúpanú paradajku, feferónku – kto rád štipľavé. Keď je mäso aj fazuľa skoro úplne uvarené, zmiešame dokopy, dolejeme vodou na požadovanú hustotu, prevaríme, dochutíme. Moja mamka dochucovala aj majoránkou, ja nie.
-
Zvlášť si uvaríme domáce široké rezance – nudle, alebo obyčajné halušky (múka, vajce, voda), ktoré pridávame do tanierov pri podávaní.
Poznámka od kuchařky
Servírujeme s kopčekom kyslej smotany.
Sýta polievka, poteší hlavne v zime.