Suroviny
3-4 porce
- 500 g čerstvých fazolek nebo mražených fazolek
- 1 menší uzené žebro
- 50 g slaniny
- 1 smetana 12% (nebo 30%)
- 1 vrchovatá lžíce hladké mouky
- 1 kostka zeleninového bujónu
- (asi 300 ml uzeného vývaru)
- kopr
- pažitka
- cukr
- citronová šťáva
- pár lžic oleje
- sůl
Postup přípravy receptu
-
Žebírko si uvaříme, obereme a nakrájíme na kousky, necháme si nějaký vývar a z ostatního si uděláme polévku.
-
Slaninu si nakrájíme nadrobno, necháme ji osmahnout, přidáme malinko oleje a na něm osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku, pak přidáme fazolky, které si pokrájíme na velikost úst, chvilku je osmažíme, nalijeme uzený vývar se zeleninovou kostkou, a dusíme-krátce!
-
Ochutíme solí, citronovou šťávou, cukrem a dáme kopr, povaříme, ochutnáme-chuť musí být vyvážená, jak máme rádi.
-
Do smetany dáme mouku, promícháme, zahustíme fazolky a přidáme uzené kousky masa, aby se prohřály.
-
Po povaření zamícháme ještě trochu pažitky.
Poznámka od kuchařky
Vařila jsem polévku z uzeného žebírka a přemýšlela jsem, co udělám z obraného masa a vyhrálo toto. Podávala jsem se šťouchanými bramborami, hodily by se i knedlíky, jak houskové tak bramborové. Pochutnali jsme si, proto se dělím s vámi receptem.