Fazolková francouzská polévka

92
- reklama -

Suroviny
4 porce

300-400 g fazolek
200 g nové brambory nebo 5 středních brambor/
3 malinkaté čerstvé mrkvičky – mrkvičkové bejby = nemusí být
20 g oleje (ne olivový)
1,5 polévkové lžíce hladká mouka
200 ml sladká smetana na vaření
2 polévkové lžíce másla
cukr
ocet
sůl na dochucení
kopr dle chuti minimum 2 PL vrchovatě
2 ks střední bobkový list
8 kuliček pepře
1/2 muškátový oříšek vcelku
1 bujón zeleninový – kvalitnější

Postup přípravy receptu

  1. Očistíme fazolku a mrkvičku nakrájíme na 2 cm a mrkvičky na kolečka. Do většího hrnce si dáme 1,2 litru vody, přidáme bujón, dva střední bobkové listy, 8 kuliček pepře, a nastrouháme půlku z muškátového oříšku a nakonec lžičku soli.


    Zobrazit celý recept

  2. Struhadlo neodkládáme a ani oříšek, na závěr se bude dochucovat. Do vařícího přidáme fazolky, po 10 minutách mladou mrkvičku a vaříme.

  3. Očistíme si brambory, nakrájíme. Nové na větší kousky, ať se nám nerozvaří. Po 20 minutách přidáme připravené brambory k polévce.

  4. Na suché pánvičce si uděláme jíšku, mouku jenom nechat rozvonět, přidáme lžíci oleje, rozmícháme a po minutě vypneme. Do horké jíšky přidáme bohatou lžíci másla a mícháme do jeho rozpuštění.

  5. Přilijeme smetanu, vše rozmícháme a počkáme, až se nám fazolky uvaří doměkka a přidáme k nim jíšku. Provaříme a přidáme půlku připraveného nasekaného kopru.

  6. Teď dochutíme 3 lžičky cukru, 3 lžíce octa, osolíme. Ochutnáme a přidáváme ocet nebo cukr a muškátový oříšek dle chuti. Vypneme, dáme navrch lžíci másla a necháme 20 minut dojít.

  7. Ochutnáme, někdy je potřeba po 20 minutkách ještě dosolit. Před podáváním přidáme zbytek kopru anebo ho dáme až na talíři do polévky.

Poznámka od kuchařky

Recept je z kalendáře, autorka je Jana Horecká. Postup receptu je podstatně upraven. Jsou ponechány a přidány některé suroviny. V puvodním receptu nebyl kopr, což si nedovedu představit, fazolka a bez kopru , to se nepočítá.v Puvodním receptu nebyl muškátový oříšek ,ale mletý muškátový květ, co se neosvědčilo! Jeho nahrazení oříškem byla dobrá volba.Vzhledem k podstatným úpravám receptu a autorství jeho fotografie mohu dát souhlas s jeho volným šířením jak,textu i fotky.