
Suroviny
- 500 g bílých fazolí (klidně i jiné luštěniny) namočených ideálně přes noc
- koření na uvaření fazolí:
- tymián
- pepř
- stroužek česneku
- libeček
- 2 sušené chilli papričky
- celý kmín
- (lze obměnit dle sebe, výsledek by měl být ale ostřejší)
- zeleninový vývar (nebo i jen voda)
- Dále:
- 1 cibule
- 2 PL sekaných vlašských ořechů
- 1 zelená paprika
- 1 žlutá paprika
- celý kmín
- 50 g čerstvý sýr Pikant (paprika, česnek, cibule)
- 50 g sýr s pažitkou a česnekem
- libeček
- petrželka
- bazalka
- saturejka – lze dát jen některé bylinky
- sádlo
- sůl
- pepř dle chuti na závěr přípravy
Postup přípravy receptu
-
Fazole uvaříme ve vodě, vývaru s přidaným kořením, měly by být trošku ostřejší, nesolíme! Ještě se chvilku budou dusit, takže je na každém, jak moc je uvaří, někdo raději tvrdší, někdo úplně měkké.
-
Mezitím si přichystáme vyloupané vlašské ořechy, které rozsekáme na hrubé kousky (ne úplně na jemno). Cibuli a papriky nasekáme na hrubé kousky.
-
Na sádle zpěníme cibuli, papriky, vhodíme kmín a ořechy a zlehka opražíme – pozor, mícháme, trvá to jen chvilku, aby se ořechy nespálily.
-
Uvařené fazole scedíme, vývar uschováme. Fazole vmícháme ke směsi, ihned podlijeme vývarem (do výše fazolí) a chvilku ještě produsíme (cca 10 minut). Přidáme nasekané bylinky, nakrájené sýry a necháme roztavit za stálého míchání (cca 4 minuty).
-
Odstavíme, necháme propojit chutě. Kdo chce, nyní osolí nebo i připepří. Pokrm má velmi intenzivní ořechovou příchuť, je pikantní. Velmi dobře se hodí pro diabetiky. Dá se jíst i studený, je osvěžující.
Poznámka od kuchařky
Zdroj: rodinné kuchařky, časopis Diastyl – upraveno.
Jak mí tak manželovi rodiče a prarodiče vařili luštěniny s ořechy, takže jsem trošku oprášila staré recepty, zároveň využila i poznatků z Dia časopisu.