
Suroviny
- červené fazole (tmavé)
- mražená kukuřice
- olej
- kousek uzené slaniny
- cibule
- mletá paprika
- mletý pepř
- hladká mouka
- rajčatový protlak nebo kečup
- chilli pasta
- sůl
- pepř
- bobkový list
- česnek
- špetka oregána
Postup přípravy receptu
-
Fazole uvaříme téměř doměkka s bobkovým listem, pak teprve osolíme a opepříme. Před dokončením přidáme kukuřici a ještě krátce povaříme, ale jen v malém množství vody.
-
Zahustíme cibulovou jíškou, kterou připravíme tak, že osmažíme kostičky slaniny, přidáme trošku oleje, na něm zpěníme a chvilku orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku, připravíme jíšku a v ní nakonec zpěníme mletou papriku. Ihned za stálého prošlehávání metličkou zalijeme trochou studené vody a fazole zahustíme.
-
Do fazolí přidáme rajčatový protlak, můžeme i kečup, chilli podle potřeby, rozetřený česnek, taky můžeme čerstvou papriku a rajčata. Necháme zvolna dobře provařit a dochutíme, jak má kdo rád.
-
Přidám, co zrovna mám, třeba lečo, taky dochucuji octem s trochou cukru, špetkou oregana, pokud použiji jen protlak a je kyselejší, tak dávám špetku cukru, nic se tím nepokazí.
-
Pokud nemám mraženou kukuřici, dávám až nakonec sterilovanou a už dlouho nevařím. Pokud používám sterilované fazole, tak udělám jíšku, rozředím a všechno přidám. Nechám zvolna důkladně povařit a dochutím. K těmto fazolím se hodí nějaká opečená uzenina nebo uzené maso s restovanou cibulkou a chléb.
-
Někdy k fazolím a uzenině podávám sterilované papričky, kozí nebo beraní rohy. Já tyto fazole více zahušťuji, kdo nechce, může dát jen malinko mouky a bude mít hlavně jen ochucené fazole s kukuřicí.
Poznámka od kuchařky
Místo suchých fazolí a mražené kukuřice můžeme použít sterilovanou. Přidat můžeme taky nakrájená čerstvá rajčata a papriku.