Fazole po mexicku

806
- reklama -

Suroviny

červené fazole (tmavé)
mražená kukuřice
olej
kousek uzené slaniny
cibule
mletá paprika
mletý pepř
hladká mouka
rajčatový protlak nebo kečup
chilli pasta
sůl
pepř
bobkový list
česnek
špetka oregána

Postup přípravy receptu

  1. Fazole uvaříme téměř doměkka s bobkovým listem, pak teprve osolíme a opepříme. Před dokončením přidáme kukuřici a ještě krátce povaříme, ale jen v malém množství vody.

  2. Zahustíme cibulovou jíškou, kterou připravíme tak, že osmažíme kostičky slaniny, přidáme trošku oleje, na něm zpěníme a chvilku orestujeme nakrájenou cibuli, přidáme hladkou mouku, připravíme jíšku a v ní nakonec zpěníme mletou papriku. Ihned za stálého prošlehávání metličkou zalijeme trochou studené vody a fazole zahustíme.

  3. Do fazolí přidáme rajčatový protlak, můžeme i kečup, chilli podle potřeby, rozetřený česnek, taky můžeme čerstvou papriku a rajčata. Necháme zvolna dobře provařit a dochutíme, jak má kdo rád.

  4. Přidám, co zrovna mám, třeba lečo, taky dochucuji octem s trochou cukru, špetkou oregana, pokud použiji jen protlak a je kyselejší, tak dávám špetku cukru, nic se tím nepokazí.

  5. Pokud nemám mraženou kukuřici, dávám až nakonec sterilovanou a už dlouho nevařím. Pokud používám sterilované fazole, tak udělám jíšku, rozředím a všechno přidám. Nechám zvolna důkladně povařit a dochutím. K těmto fazolím se hodí nějaká opečená uzenina nebo uzené maso s restovanou cibulkou a chléb.

  6. Někdy k fazolím a uzenině podávám sterilované papričky, kozí nebo beraní rohy. Já tyto fazole více zahušťuji, kdo nechce, může dát jen malinko mouky a bude mít hlavně jen ochucené fazole s kukuřicí.

Poznámka od kuchařky

Místo suchých fazolí a mražené kukuřice můžeme použít sterilovanou. Přidat můžeme taky nakrájená čerstvá rajčata a papriku.