
Suroviny
4-6 porcí
- 500 g bílých fazolí
- 1 větší cibule
- vývar
- olej
- sůl
- pepř
- ocet
- mouka
- bazalka
Postup přípravy receptu
-
Fazole přes noc namočíme do vody.
-
Druhý den fazole scedíme a dáme do hrnce, kde fazole podlijeme vývarem. Vaříme do změknutí.
-
K vařícím se fazolím přidáme na jemno nakrájenou a orestovanou cibuli.
-
Poté, co fazole změknou, rozmícháme si trochu hladké mouky asi ve 2 dl studené vody, vlijeme a dobře rozmícháme, čímž fazole zahustíme na nám vyhovující hustotu. Provaříme 15 minut za občasného míchání, aby zanikla moučná chuť, a mouka, se kterou byl pokrm zahuštěn, se dobře provařila.
-
Dochutíme dle vlastní chuti octem, solí, pepřem a bazalkou. Podáváme s opečenou uzeninou a čerstvým chlebem.
Poznámka od kuchařky
Abychom skoro úplně odstranili u strávníků plynatost po konzumaci pokrmu, přidáme jak výše uvedeno sušenou nebo čerstvou nasekanou bazalku.
Recept je klasika, dávám ho sem jako inspiraci pro začínající kuchtíky obou pohlaví. Uzenina opečena – dle model Jenda1.