Suroviny
- fazole černé oko
- bobkový list či jiná bylinka proti nadýmání
- 1 větší cibule
- olej
- rajčatový protlak
- 2 lžičky sušeného zázvoru (nebo čerstvý nadrobno nakrájený)
- sůl
- pepř
- bobkový list
- pálivá kari pasta (nebo harissa)
Postup přípravy receptu
-
Den předem si namočíme fazole. Druhý den je propláchneme a v čisté vodě s bobkovým listem vaříme doměkka (45-60 minut).
-
Na oleji orestujeme pokrájenou cibuli. Přidáme bobkový list a zázvor a krátce orestujeme.
-
Přidáme rajčatový protlak a trochu vody, osolíme, opepříme a necháme provařit.
-
Poté dochutíme kari pastou. Omáčka by měla být chuťově hodně výrazná a pálivá, protože fazole, které do ní vmícháme, jsou samy o sobě nevýrazné.
Podáváme s rýží.
Poznámka od kuchařky
Fazole černé oko pocházejí z jižní Afriky, kde se dodnes ve velkém rozsahu pěstují. Odtud se na začátku 18. století dostaly s černými otroky do Ameriky. V současné době je jejich hlavním dodavatelem Kalifornie. Svůj název dostaly podle charakteristické černé skvrny na krémově bílém podkladu. Má jemnou máslovou chuť.
Tento a další recepty bez lepku, mléka a vajec naleznete na mých stránkách http://www.varimbezlepkumlekavajec.estranky.cz/.