Farmářský guláš

77
- reklama -

Suroviny

600 g hovězí kližky
4 brambory
2 cibule
1 mrkev (velká)
tak 10 cm pórku
3 stroužky česneku
1 rajčatový protlak
hrnek hub (čerstvých nebo sušených, namočených)
4 bobkové listy
5 kuliček nového koření
5 kuliček pepře
hovězí vývar (můžeme i z kostky masoxu)
2 dcl červeného vína (nemusí být)
olej
sůl
pepř

Postup přípravy receptu

  1. Hrnec s olejem rozpálíme a nakrájené maso necháme opéct – nemícháme!

  2. Když je hodně opečené, osolíme, opepříme, trošku zalijeme a necháme dusit.

  3. Na pánvi na oleji orestujeme cibuli, mrkev, pórek, brambory a vše nakrájíme na hrubo (větší kusy), pak přidáme česnek, houby.

  4. Když je orestováno, dáme kuličky pepře, nové koření, bobkové listy a rajčatový protlak. Všechno promícháme a přidáme k masu, zalijeme hovězím vývarem a můžeme přidat červené víno.

Poznámka od kuchařky

Maso se nemíchá, protože se přiškvaří k pekáčku a až se zalije a oškrabe se vše ze dna, vznikne krásně barevná šťáva. Lze dělat i z vepřového, taky jsem zkoušela a skvělé. Vzhledem k těm bramborám se může ke guláši podávat třeba jen chleba a dobré jsou i knedlíky.

Zdroj: Recept jsem si napsala z televize od Kluků v akci.