
Suroviny
- 600 g hovězí kližky
- 4 brambory
- 2 cibule
- 1 mrkev (velká)
- tak 10 cm pórku
- 3 stroužky česneku
- 1 rajčatový protlak
- hrnek hub (čerstvých nebo sušených, namočených)
- 4 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 5 kuliček pepře
- hovězí vývar (můžeme i z kostky masoxu)
- 2 dcl červeného vína (nemusí být)
- olej
- sůl
- pepř
Postup přípravy receptu
-
Hrnec s olejem rozpálíme a nakrájené maso necháme opéct – nemícháme!
-
Když je hodně opečené, osolíme, opepříme, trošku zalijeme a necháme dusit.
-
Na pánvi na oleji orestujeme cibuli, mrkev, pórek, brambory a vše nakrájíme na hrubo (větší kusy), pak přidáme česnek, houby.
-
Když je orestováno, dáme kuličky pepře, nové koření, bobkové listy a rajčatový protlak. Všechno promícháme a přidáme k masu, zalijeme hovězím vývarem a můžeme přidat červené víno.
Poznámka od kuchařky
Maso se nemíchá, protože se přiškvaří k pekáčku a až se zalije a oškrabe se vše ze dna, vznikne krásně barevná šťáva. Lze dělat i z vepřového, taky jsem zkoušela a skvělé. Vzhledem k těm bramborám se může ke guláši podávat třeba jen chleba a dobré jsou i knedlíky.
Zdroj: Recept jsem si napsala z televize od Kluků v akci.









