Farmářské kuře

243
- reklama -

Suroviny
4 porce

1 ks chlazeného farmářského kuřete
1/2 l kuřecího vývaru
50 g másla
sůl
pepř
2 rohlíky
šlehačka
muškátový oříšek
pažitka
petrželová nať
rozmarýn

Postup přípravy receptu

  1. Naporcované kuře dobře osolíme a každou porci pod kůží, kde si prstem uděláme kapsu, kterou naplníme nádivkou, vyrobenou jednoduše tak, že na malé kostičky nakrájené rohlíky smícháme s asi 1 dl smetany, strouhaným muškátovým oříškem, nasekanou snítkou čerstvého rozmarýnu a hrstí nasekané petrželové natě.


    Zobrazit celý recept

  2. Smícháním nám vznikne středně hustá směs, kterou osolíme a opepříme a vzniklým prostorem plníme pod kůži každou porci kuřete.

  3. Po naplnění mírným tlakem nádivku rozprostřeme v tenké vrstvě po celé porci kuřete.

  4. Nádivka tam plní funkci další zpestřující chutě.

  5. Porce kuřete vložíme do pekáče

  6. . Povrch porcí osolíme, opepříme a na každou porci položíme plátek másla.

  7. Podlijeme drůbežím vývarem ze skeletu, pařátů a drobů.

  8. Vložíme do trouby, kde pečeme přiklopené, dokud kuře není krásně měkké. Při střední teplotě je doba pečení 60 – 90 minut. Na posledních 15 minut pečeme odkryté a poléváme v krátkých intervalech výpekem, aby kuře nevyschlo a mělo naši tak oblíbenou zlatou barvu.

  9. Výpek zpravidla již jen scedíme a případně nastavíme vývarem, a kdo chce, může zahustit máslovou jíškou.

    Vhodnou přílohou jsou nové brambory vařené ve slupce a sypané čerstvě sekanou pažitkou.

Poznámka od kuchařky

Tentokrát se peklo farmářské kuře z Maďarska – prodávají ho již naporcované, ale zpět poskládané do původního tvaru včetně krásně očištěných pařátů a drobů.