Suroviny
4 porce
- 1 ks chlazeného farmářského kuřete
- 1/2 l kuřecího vývaru
- 50 g másla
- sůl
- pepř
- 2 rohlíky
- šlehačka
- muškátový oříšek
- pažitka
- petrželová nať
- rozmarýn
Postup přípravy receptu
-
Naporcované kuře dobře osolíme a každou porci pod kůží, kde si prstem uděláme kapsu, kterou naplníme nádivkou, vyrobenou jednoduše tak, že na malé kostičky nakrájené rohlíky smícháme s asi 1 dl smetany, strouhaným muškátovým oříškem, nasekanou snítkou čerstvého rozmarýnu a hrstí nasekané petrželové natě.
-
Smícháním nám vznikne středně hustá směs, kterou osolíme a opepříme a vzniklým prostorem plníme pod kůži každou porci kuřete.
-
Po naplnění mírným tlakem nádivku rozprostřeme v tenké vrstvě po celé porci kuřete.
-
Nádivka tam plní funkci další zpestřující chutě.
-
Porce kuřete vložíme do pekáče
-
. Povrch porcí osolíme, opepříme a na každou porci položíme plátek másla.
-
Podlijeme drůbežím vývarem ze skeletu, pařátů a drobů.
-
Vložíme do trouby, kde pečeme přiklopené, dokud kuře není krásně měkké. Při střední teplotě je doba pečení 60 – 90 minut. Na posledních 15 minut pečeme odkryté a poléváme v krátkých intervalech výpekem, aby kuře nevyschlo a mělo naši tak oblíbenou zlatou barvu.
-
Výpek zpravidla již jen scedíme a případně nastavíme vývarem, a kdo chce, může zahustit máslovou jíškou.
Vhodnou přílohou jsou nové brambory vařené ve slupce a sypané čerstvě sekanou pažitkou.
Poznámka od kuchařky
Tentokrát se peklo farmářské kuře z Maďarska – prodávají ho již naporcované, ale zpět poskládané do původního tvaru včetně krásně očištěných pařátů a drobů.