Famózní švestkový koláč

78
- reklama -

Suroviny

Těsto:
150 g másla
3 lžíce cukru
300 g polohrubé mouky
1 kypřící prášek do pečiva
2 žloutky
1 PL zakysané smetany
špetku soli
Na vymazání formy:
tuk
kokos
Náplň:
3 žloutky
5 bílků
1 sáček vanilkového pudinku
400 ml zakysané smetany
4 lžíce cukru
1 kg švestek nebo sezónního ovoce
skořice
5 PL dětské krupice

Postup přípravy receptu

  1. Zpracování těsta:
    Smícháme mouku, kypřící prášek do pečiva, cukr, špetku soli a máslo, které se v něm zpracuje. Přidáme žloutky, zakysanou smetanou a uhněteme.
    Těsto vyválíme vysoké na 1/2 centimetru a vložíme na plech, který jsme vymazali tukem a vysypali kokosem. Pak těsto posypeme 2 PL dětské krupice a pokryjeme vypeckovanými švestkami nakrájenými na půlky. Posypeme skořicí a 3 PL dětské krupice.

  2. Připravíme náplň:
    Ušleháme bílky i s cukrem do hladka. Ve druhé nádobě smícháme žloutky, uvařený a vychladlý pudink. Hmotu promícháme a přidáme zakysanou smetanu. Nakonec smícháme obě směsi dohromady.
    Hmotu, kterou jsme zhotovili nalijeme na švestky a uhladíme. Pečeme při 170-180°C asi 30-35 minut.
    Po upečení dáme zcela vychladnout – nejlépe přes noc.