Falešný“španělský ptáček“z drůbežích kousků

213
- reklama -

Suroviny
4 porce

4 kuřecí stehna
200 g měkkého salámu-použila jsem kuřecí junior
2 cibule
2 sladkokyselé okurky
1 červená paprika-použila jsem kápii
1 kostka drůbežího bujonu
3 vejce
1 sáček Šťáva k masu(zn.Knorr)
3 dcl vody
2 polévkové lžíce oleje
1 polévkové lžíce nasekaného libečku
sůl
mletý pepř dle své chuti na dochucení

Postup přípravy receptu

  1. Vejce vložíme do vařící vody a necháme vařit natvrdo 8-10 minut.


    Zobrazit celý recept

  2. Cibuli, okurky a papriku nakrájíme na drobné kostičky, salám nakrájíme na 5mm delší špalíčky.

  3. Ve 3dl vody si rozmícháme obsah sáčku „šťáva k drůbeži“ .

  4. Uvařená vejce ochladíme pod studenou tekoucí vodou, oloupeme a přes kulatou mřížku na tlačení vařených brambor na bramborový salát protlačíme na talířek, nebo do misky.

  5. Kuřecí stehna opláchneme a čistým hadříkem osušíme. Dáme na prkýnko kůží dospod a napřed z jedné strany a pak z druhé ostrým nožem opatrně podél kosti nařízneme.

  6. Potom kolem „kotníčku“ obřízneme-úplně prořežeme.

  7. Stehno otočíme kůží k sobě, uchopíme za uříznutý kotníček a opět nožem opatrně podél kosti po kousku odřezaváme, až ke konci kosti, kterou pak úplně odřízneme.

  8. Z vykostěných plátků masa odstraníme kůži, kterou společně s kostma dáme vařit buď na polévku, nebo dáme do igelitového sáčku, popíšeme co tam máme a dáme zamrazit na pozdější využití.

  9. Upravené plátky masa rozřízneme na 8 stejných dílků.

  10. Do většího hrnce na rozpálený tuk dáme nakrájené kuřecí maso a 5 minut promícháváme, až se zatáhne-dostane šedavou barvu.

  11. K takto připravenému masu vsypeme nakrájenou cibuli, romícháme, epodléváme – cibule pustí dostatek šťávy, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme 10 minut.

  12. Pak přidáme nakrájený salám, papriku a okurek, rozdrobíme kostku bujonu, opět promícháme a znova pod pokličkou na mírném plameni dusíme 5 minut.

  13. Po 5 minutách vlijeme do podušené směsi ve 3 dl vody rozmíchanou šťávu k drůbeži, přisypeme uvařená vejce a nasekaný libeček, 2 minuty promícháváme, pak odstavíme z ohně, dle své chuťové potřeby dosolíme, opepříme a můžeme podávat. Jako příloha se hodí rýže, houskový knedlík, ale můžou být i těstoviny.

Poznámka od kuchařky

Klasický „španělský ptáček“ se připravuje z plátků hovězího zadního masa, které jsem neměla a jako náhradu jsem použila maso kuřecí. Jen byla smůla, že stehna byla maličká a závitky nešly zabalit, tak jsem si vypomohla tímto způsobem a s přidáním šťávy Knorr nám chutnala i tato verze, která byla navíc rychle uvařená.P okud budete chtít, můžete v závěru přidat 1-2PL plnotučné hořčice-já jsem nepřidávala. Pro lepší inspiraci přidávám podobné recepty, kde je vidět, že lze připravit z různých druhů masa, tak se nebojte a některý receptík vyzkoušejte. http://www.toprecepty.cz/recept/10502-rychloptacci…http://www.toprecepty.cz/recept/1397-falesny-spane…http://www.toprecepty.cz/recept/10109-brnensky-roz…