Suroviny
4 porce
- 4 kuřecí stehna
- 200 g měkkého salámu-použila jsem kuřecí junior
- 2 cibule
- 2 sladkokyselé okurky
- 1 červená paprika-použila jsem kápii
- 1 kostka drůbežího bujonu
- 3 vejce
- 1 sáček Šťáva k masu(zn.Knorr)
- 3 dcl vody
- 2 polévkové lžíce oleje
- 1 polévkové lžíce nasekaného libečku
- sůl
- mletý pepř dle své chuti na dochucení
Postup přípravy receptu
-
Vejce vložíme do vařící vody a necháme vařit natvrdo 8-10 minut.
-
Cibuli, okurky a papriku nakrájíme na drobné kostičky, salám nakrájíme na 5mm delší špalíčky.
-
Ve 3dl vody si rozmícháme obsah sáčku „šťáva k drůbeži“ .
-
Uvařená vejce ochladíme pod studenou tekoucí vodou, oloupeme a přes kulatou mřížku na tlačení vařených brambor na bramborový salát protlačíme na talířek, nebo do misky.
-
Kuřecí stehna opláchneme a čistým hadříkem osušíme. Dáme na prkýnko kůží dospod a napřed z jedné strany a pak z druhé ostrým nožem opatrně podél kosti nařízneme.
-
Potom kolem „kotníčku“ obřízneme-úplně prořežeme.
-
Stehno otočíme kůží k sobě, uchopíme za uříznutý kotníček a opět nožem opatrně podél kosti po kousku odřezaváme, až ke konci kosti, kterou pak úplně odřízneme.
-
Z vykostěných plátků masa odstraníme kůži, kterou společně s kostma dáme vařit buď na polévku, nebo dáme do igelitového sáčku, popíšeme co tam máme a dáme zamrazit na pozdější využití.
-
Upravené plátky masa rozřízneme na 8 stejných dílků.
-
Do většího hrnce na rozpálený tuk dáme nakrájené kuřecí maso a 5 minut promícháváme, až se zatáhne-dostane šedavou barvu.
-
K takto připravenému masu vsypeme nakrájenou cibuli, romícháme, epodléváme – cibule pustí dostatek šťávy, přiklopíme pokličkou a na mírném plameni dusíme 10 minut.
-
Pak přidáme nakrájený salám, papriku a okurek, rozdrobíme kostku bujonu, opět promícháme a znova pod pokličkou na mírném plameni dusíme 5 minut.
-
Po 5 minutách vlijeme do podušené směsi ve 3 dl vody rozmíchanou šťávu k drůbeži, přisypeme uvařená vejce a nasekaný libeček, 2 minuty promícháváme, pak odstavíme z ohně, dle své chuťové potřeby dosolíme, opepříme a můžeme podávat. Jako příloha se hodí rýže, houskový knedlík, ale můžou být i těstoviny.
Poznámka od kuchařky
Klasický „španělský ptáček“ se připravuje z plátků hovězího zadního masa, které jsem neměla a jako náhradu jsem použila maso kuřecí. Jen byla smůla, že stehna byla maličká a závitky nešly zabalit, tak jsem si vypomohla tímto způsobem a s přidáním šťávy Knorr nám chutnala i tato verze, která byla navíc rychle uvařená.P okud budete chtít, můžete v závěru přidat 1-2PL plnotučné hořčice-já jsem nepřidávala. Pro lepší inspiraci přidávám podobné recepty, kde je vidět, že lze připravit z různých druhů masa, tak se nebojte a některý receptík vyzkoušejte. http://www.toprecepty.cz/recept/10502-rychloptacci…http://www.toprecepty.cz/recept/1397-falesny-spane…http://www.toprecepty.cz/recept/10109-brnensky-roz…