Falešný „segedín“ z cukety

216
- reklama -

Suroviny

700 g vepřové plece
400 g očištěné cukety bez měkkého středu
1 větší jemně nastrouhaná syrová brambora
2 velké cibule
3 stroužky česneku
2 lžíce mleté papriky
1 lžíce protlaku
plná lžíce sádla
100 g zakysané smetany
masový vývar nebo voda + bujon
2 bobkové listy
2 lžíce octu
2 lžičky cukru
kmín
pepř
sůl
chilli podle chuti

Postup přípravy receptu

  1. Maso nakrájíme na kostky, jednu a půl cibule s česnekem nadrobno. Cuketu nastrouháme nahrubo, brambor najemno. Na sádle orestujeme cibuli do zlaté barvy a přidáme česnek a kmín.


    Zobrazit celý recept

  2. Vmícháme papriku, protlak, zamícháme, zalijeme cca půl litrem vývaru a přivedeme k varu. Do vařícího vývaru vhodíme maso a necháme zprudka zatáhnout.

  3. Dolijeme vývarem tak, aby nebyl výše než maso. Přidáme bramboru, koření, sůl a vaříme do měkka. Mezitím nastrouhanou cuketu smícháme se zbylou cibulí nakrájenou na tenké proužky.

  4. Vmícháme ocet a cukr. Pořádně promícháme a necháme odpočívat. Do měkkého masa vmícháme cuketu s cibulí a vaříme pár minut, aby se cuketa úplně nerozvařila.

  5. Odebereme trochu omáčky a smícháme se smetanou. Smetanu přidáme k masu a už jen krátce povaříme. Guláš dochutíme případně octem nebo cukrem. Já už jsem nepřidávala. Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.

Poznámka od kuchařky

Teď, kdy jsou cukety kam se podíváš, příjemná změna. Kdyby se guláš zdál i s bramborou řídký, vmícháme ještě před cuketou asi lžíci mouky rozmíchané v trošce vody. Chvíli povaříme a pak už postupujeme podle receptu.