Suroviny
- 700 g vepřové plece
- 400 g očištěné cukety bez měkkého středu
- 1 větší jemně nastrouhaná syrová brambora
- 2 velké cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce mleté papriky
- 1 lžíce protlaku
- plná lžíce sádla
- 100 g zakysané smetany
- masový vývar nebo voda + bujon
- 2 bobkové listy
- 2 lžíce octu
- 2 lžičky cukru
- kmín
- pepř
- sůl
- chilli podle chuti
Postup přípravy receptu
-
Maso nakrájíme na kostky, jednu a půl cibule s česnekem nadrobno. Cuketu nastrouháme nahrubo, brambor najemno. Na sádle orestujeme cibuli do zlaté barvy a přidáme česnek a kmín.
-
Vmícháme papriku, protlak, zamícháme, zalijeme cca půl litrem vývaru a přivedeme k varu. Do vařícího vývaru vhodíme maso a necháme zprudka zatáhnout.
-
Dolijeme vývarem tak, aby nebyl výše než maso. Přidáme bramboru, koření, sůl a vaříme do měkka. Mezitím nastrouhanou cuketu smícháme se zbylou cibulí nakrájenou na tenké proužky.
-
Vmícháme ocet a cukr. Pořádně promícháme a necháme odpočívat. Do měkkého masa vmícháme cuketu s cibulí a vaříme pár minut, aby se cuketa úplně nerozvařila.
-
Odebereme trochu omáčky a smícháme se smetanou. Smetanu přidáme k masu a už jen krátce povaříme. Guláš dochutíme případně octem nebo cukrem. Já už jsem nepřidávala. Podáváme s chlebem nebo knedlíkem.
Poznámka od kuchařky
Teď, kdy jsou cukety kam se podíváš, příjemná změna. Kdyby se guláš zdál i s bramborou řídký, vmícháme ještě před cuketou asi lžíci mouky rozmíchané v trošce vody. Chvíli povaříme a pak už postupujeme podle receptu.